Επέτειος Γρηγορόπουλου: Επεισόδια σε Εξάρχεια - Μολότοφ και φωτιές

Πεδίο μάχης και η Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη - Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια μετά το τέλος της ειρηνικής απογευματινής πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κουκουλοφόροι άναψαν φωτιές σε κάδους ενώ έριξαν και μολότοφ σε διμοιρίες αστυνομικών. Σημειώθηκαν 19 προσαγωγές από τις οποίες οι 10 έγιναν συλλήψεις.

Τα επεισόδια έγιναν στις οδούς Ακαδημίας, Εμ. Μπενάκη, Ζωοδόχου Πηγής αλλά και στην Ομόνοια.εξαρχεια

Eurokinissi (ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Νεαροί που αποσπάστηκαν νωρίτερα από την πορεία, καθώς διαλυόταν πριν την Ομόνοια, έστριψαν στη οδό Εμ. Μπενάκη όπου άναψαν φωτιές και κατευθύνθηκαν στα Εξάρχεια όπου πέταξαν βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καταδιώκουν τους νεαρούς, ενώ έχουν γίνει και προσαγωγές

Στην περιοχή των Εξαρχείων βρίσκονται και δυο «Αίαντες» της αστυνομίας που σβήνουν φωτιές και απομακρύνουν οδοφράγματα.

Επίσης, επεισόδια σημειώνονται και περιμετρικά της Ομόνοιας όπου νεαροί έστησαν οδοφράγματα και καίνε κάδους σκουπιδιών. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ εμφανίστηκε και ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ .

Επιπλέον ομάδα ατόμων μετά την πορεία προκάλεσε φθορές στα ακυρωτικά μηχανηματα στη στάση του μετρό Ομονοια. 

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022), με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση (8.000) περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συγκεντρωμένοι αφού κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έμπροσθεν των Προπυλαίων, πορεύθηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις προς την περιοχή των Εξαρχείων, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας την 20:30.

Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας πραγματοποιήθηκαν σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο που κινήθηκε η πορεία.

Περί ώρα 20:15, όταν η κεφαλή της πορείας διήλθε στη συμβολή της Πανεπιστημίου και Μπενάκη, (1000) άτομα αποσπάστηκαν από το σώμα της πορείας και κινήθηκαν κατά ομάδες μέσω της οδού Μπενάκη προς την περιοχή των Εξαρχείων, στήνοντας οδοφράγματα με αντικείμενα και κάδους, στους οποίους έθεσαν φωτιά.

Τα ανωτέρω άτομα εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην Πλατεία Κάνιγγος και στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Αραχώβης με ρίψεις μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 19 άτομα και την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ολοκληρώθηκε η πορεία στη μνήμη του Γρηγορόπουλου

Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με κεντρικό σύνθημα «το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για πάντα παρών» οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, και λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Στην πορεία επίσης βρέθηκαν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, καθώς και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης Μάγγος.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία, μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Αυτήν την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 14 χρονων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με κεντρικό σύνθημα «το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Πεδίο μάχης η Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με συγκρούσεις κουκουλοφόρων με τα ΜΑΤ.

θεσσαλονικη επεισοδια

Φωτογραφία Eurokinissi (ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Οι αστυνομικοί έριξαν χημικά και κρότου λάμψης ως απάντηση στις μολότοφ των κουκουλοφόρων.

Στην πορεία συμμετείχαν 2.000 άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και περίπου 4.500 άτομα από διάφορες συλλογικότητες  και.φορεις.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας προσήχθησαν 16 άτομα ενώ από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

Πρόκειται για νεαρά άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους που άρχισαν να πετούν αντικείμενα, φωτοβολίδες καθώς και αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον των αστυνομικών επίσης έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top