Long Covid: Ετοιμάζονται δομές για ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα

Δύο στους τρεις συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα έναν χρόνο μετά

Όσα είχε πει ο υπουργός Υγείας για τους long Covid ασθενείς στο Mega, στις 2/11/21

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει η πρόταση σχεδιασμού ιατρικών δομών για ασθενείς που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19. 

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πραγματοποίησε συνάντηση με την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19 (Long Covid Greece), Ελένη Ιασωνίδου.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην εξάπλωσή της

Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του υπουργείου, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Aρκετοί ασθενείς που ανάρρωσαν από κορωνοϊό έχουν συμπτώματα που δεν υποχωρούν μετά τη νόσησή τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι: αίσθημα κόπωσης, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, μυαλγίες, μειωμένη όσφρηση κ.ά.

Μελέτη Κορωνοϊός: Λιγότερο από το 1/3 αναφέρει ότι έχει αναρρώσει πλήρως μετά από ένα έτος 

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη, λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που εμφάνισαν συμπτώματα διαρκείας μετά τη νοσηλεία τους λόγω Covid-9, αναφέρουν ότι νιώθουν πως έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από ένα έτος.

Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 2 στους 3 με μακρά Covid-19 συνεχίζουν να εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα, 12 μήνες μετά το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο.

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από όσους έχουν μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη νοσηλεία τους, εμφανίζουν σχετικά μικρή βελτίωση και η κατάσταση τους είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια μετά από έναν χρόνο με αυτή που ήταν επτά μήνες νωρίτερα (δηλαδή πέντε μήνες μετά το εξιτήριο).

Λόγω ανεπαρκών στοιχείων, οι ερευνητές δεν απέκλεισαν πάντως ότι η πραγματική αναλογία όσων αναρρώνουν πλήρως μέσα σε ένα έτος, κινείται από το 20% έως το 60%.

Η μελέτη κατέταξε τα άτομα με μακρόχρονα συμπτώματα Covid-19 σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και βρήκε ότι εκείνοι στην ομάδα των ήπιων συμπτωμάτων ανέφεραν κατά μέσο όρο τέσσερα συμπτώματα, ενώ εκείνοι στην κατηγορία των πολύ σοβαρών συμπτωμάτων πάνω από 20. 

Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι ασθενείς, όσοι είχαν κινητικές δυσκολίες και εκείνοι με αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους είχαν συνήθως πιο σοβαρά συμπτώματα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top