Δικηγόρος Κουφοντίνα: «Βρίσκεται στα όρια ζωής και θανάτου»

Στην 54η μέρα απεργίας πείνας ο βαρυποινίτης κατάδικος της «17Ν»

Λίγο πριν το κώμα, στα όρια ζωής και θανάτου βρίσκεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τη δικηγόρο του, Ιωάννα Κούρτοβικ. Το «45άρι» της «17Ν» πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 54 μέρες και δίψας τις τελευταίες εννέα ημέρες. 

Κουφοντίνας: Τις έχει κάνει… σύστημα τις απεργίες πείνας 

Μιλώντας στο Open, η κ. Κούρτοβικ είπε πως η απεργία πείνας είναι δικαίωμα ενός κρατούμενου, που προβλέπεται από τον σωφρονιστικό κώδικα, ενώ πρόσθεσε πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας «δεν έχει άλλο τρόπο να διεκδικήσει την άσκηση των δικαιωμάτων του».

Αδέλφια Μάτη για Κουφοντίνα: Ο αδελφός μας δεν μπορεί να κάνει απεργία

Η Γ. Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της είχε απαντήσει στους ισχυρισμούς της κ. Κούρτοβικ, σε σχέση με τα έγγραφα, με τα οποία ο κρατούμενος θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, αντί των φυλακών Δομοκού. 

Το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα και ο νόμος για τη μεταγωγή του

Ωστόσο η κ. Κούρτοβικ ισχυρίστηκε πως είναι ψέμα και πως ποτέ δεν της κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις. 

«Μου κοινοποιήθηκαν χαρτιά που παραπέμπουν στις αποφάσεις, είναι μία σφραγίδα, δεν είναι απόφαση, δεν υπάρχει αριθμός, υπογραφές και δεν υπάρχει κυρίως το σκεπτικό», είπε η κ. Κούρτοβικ.

Πελώνη για Κουφοντίνα: Ο ίδιος επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του

«Δεν υπάρχει απόφαση να προσβάλλουμε αν δεν έχουμε το σκεπτικό. Είναι εμπαιγμός δικός μου και του κρατούμενου. Ψεύδονται όταν λένε ότι ο νόμος λέει ότι δεν επιτρέπεται η μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Έχουμε απευθυνθεί στον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο Επικρατείας, την εισαγγελία της Λαμίας», πρόσθεσε.

Τι ζητά ο Κουφοντίνας

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά να μη μεταφερθεί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, αλλά στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο όσοι φεύγουν από αγροτικές φυλακές επιστρέφουν στην προηγούμενη φυλακή που ήταν. Ωστόσο αυτό ισχύει για κρατούμενους που φεύγουν από τις αγροτικές φυλακές, επειδή έκαναν κάποιο παράπτωμα.

Ο «Λουκάς» της «17Ν» έφυγε από τις φυλακές Κασσαβέτειας του Βόλου, μετά από τροποποίηση του νόμου, που δεν επιτρέπει σε κατάδικους για τρομοκρατία να βρίσκονται σε αγροτικές φυλακές. Αντιθέτως ορίζει ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθησαν. 

Επιπλέον, οι φυλακές Κορυδαλλού είναι τύπου Α, δηλαδή μόνο για υπόδικους, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκτίσουν εκεί την ποινή τους όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top