Σεξουαλική κακοποίηση: Τι πρέπει να κάνει ένα άτομο που έχει πέσει θύμα

Πώς μπορούν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον του δράστη

Τι πρέπει να κάνει ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης για να μπορέσουν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον του δράστη. Όσα είπε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Λεκτική και ψυχολογική βία: Πού αρχίζει και ποιες είναι οι επιπτώσεις της

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει τις τελευταίες εβδομάδες οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου. Στη μακροσκελή αυτή λίστα ήρθε να προστεθεί και η καταγγελία αποπλάνησης ανήλικου μαθητή από την καθηγήτριά του, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερους προβληματισμούς για το θέμα.

«17 γυναίκες καταγγέλλουν πασίγνωστο ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση»

Την ίδια ώρα, δεκάδες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης αναρωτιούνται ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που θέλουν να καταγγείλουν το δικό τους περιστατικό. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων βρέθηκε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και αναφέρθηκε σε όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να γνωρίζει προκειμένου να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον του δράστη.

Μπεκατώρου: Αθλήτρια και δημοσιογράφος θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Άμεση επίσκεψη στον ιατροδικαστή

Αρχίζοντας, ο κ. Λέων τόνισε ότι για αρχή πρέπει να γίνεται επίσκεψη στον ιατροδικαστή, ειδικά όταν γίνεται λόγος για ανήλικα παιδιά.

Αποπλάνηση 13χρονου μαθητή: Ζητά συγνώμη η 35χρονη καθηγήτρια

Ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός σε αυτές τις περιπτώσεις. Οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα τα παιδιά τους και σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια περίεργη συμπεριφορά να απευθυνθούν σε παιδοψυχολόγο. Αυτός, μπορεί να καταλάβει από τις περιγραφές των παιδιών τι ισχύει και τι όχι, καθώς συνήθως είναι ευφάνταστα και πολλές φορές ενδέχεται να περιγράψουν καταστάσεις που δεν ισχύουν.

Σε περίπτωση που ο παιδοψυχολόγος αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά, το παιδί πρέπει να παραπεμφθεί σε ιατροδικαστή, ο οποίος με τις κατάλληλες εξετάσεις μπορεί να διακρίνει άμεσα αν έχει υπάρξει σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και το ποιος είναι ο φερόμενος δράστης.

Πότε πρέπει να γίνεται η καταγγελία

Όπως επεσήμανε ο κ. Λέων, μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει πάντα να καταγγέλλεται, έστω και αργά.

Ο χρόνος είναι σημαντικός. Αρχικά, τα σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης μπορούν να εντοπιστούν μέσα στο επόμενο 20ημερο. Για την ταυτοποίηση του δράστη, το χρονικό όριο δειγματοληψίας γενετικού υλικού του δράστη, μπορεί να εντοπιστεί σε ιδανικές συνθήκες, μέσα σε 72 ώρες.

Όταν, λοιπόν, μια καταγγελία γίνεται μετά από αρκετά χρόνια, ιατροδικαστικά δεν μπορεί να αποδειχθεί. Ωστόσο, υπάρχει η ανάλογη νομοθεσία που με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στην τιμωρία του δράστη.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top