Σενάρια για lockdown τύπου Δυτικής Αττικής και στη Βόρεια Ελλάδα

Σύσκεψη σήμερα για τον εμβολιασμό

Τι είπε στην ενημέρωση για το lockdown στη Δυτική Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς

Παρά το ολικό lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα για περισσότερο από ένα μήνα, η εικόνα της πανδημίας δεν δείχνει να βελτιώνεται. Αντιθέτως σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που οδήγησε και στην επιβολή αυστηρότερου lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα. Η κυβέρνηση όμως σκέφτεται να ακολουθήσει ανάλογο μοντέλο και για συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. 

Ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο (3,4%), όμως τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας δεν αποκλιμακώνονται. 

Σε αυστηρό lockdown η Δυτική Αττική – Τα 11 μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Κοζάνη, στο Κιλκίς, την Πιερία, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, την Πέλλα και την Λάρισα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως σήμερα να ανακοινωθούν μέτρα στα πρότυπα εκείνων που εφαρμόστηκαν στη Δυτική Αττική, στην Πτολεμαΐδα, τη Σιάτιστα και την Κοζάνη. 

Βόρεια Ελλάδα: Σκέψεις για ολικό lockdown σε τοπικό επίπεδο

Όσον αφορά σε ενδεχόμενα μέτρα για παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, πιθανόν να υπάρξουν και γι’ αυτό νέες ανακοινώσεις σήμερα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως δε φαίνεται να εξετάζεται η κατάργηση ή τροποποίηση του κανόνα για εννέα άτομα ανά σπίτι. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και ενδεχόμενος εφησυχασμός θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη της πανδημίας. 

Κορωνοϊός: Μικρή μείωση στα κρούσματα σήμερα - 78 νεκροί σε 24 ώρες

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Πέλλα και την Ημαθία, όπου θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία των δύο νομών και θα έχει επαφές με γιατρούς, νοσηλευτές και τοπικούς παράγοντες. Παράλληλα θα μεταφέρει κι ένα μήνυμα ελπίδας για τον ερχομό του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Σύσκεψη για την επιχείρηση «Ελευθερία» για το εμβόλιο

Επίσης σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα μας. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει ξεκινήσεις και οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν πριν από το τέλος του έτους. 

Επιχείρηση «Ιπποκράτης»: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη του εμβολίου

Την εκστρατεία θα συντονίσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος θα είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας ενημέρωσης της κυβέρνησης για το εμβόλιο. 

Στο πλαίσιο αυτής, προβλέπεται τακτική ενημέρωση στα πρότυπα αυτής για τον κορωνοϊό. 

Εμβόλιο: Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα

Υπολογίζεται πως η Ελλάδα σε πρώτη φάση θα παραλάβει περίπου 300.000 δόσεις, οι οποίες θα είναι μειωμένες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, λόγω του επίσης μειωμένου αριθμού δόσεων που θα διανεμηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ξεκινά ο εμβολιασμός στην ΕΕ στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις συμφωνίες με την ΕΕ, η Ελλάδα θα λάβει συνολιά 25 εκατ. δόσεις έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021.

Έτσι λόγω των δύο δόσεων, τα εμβόλια επαρκούν για 12,5 εκατ. άτομα κι επομένως υπερκαλύπτουν τον πληθυσμό της χώρας. 

Η κανονική ροή, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται από τον Φεβρουάριο και στόχος είναι να εμβολιάζονται έως και 2.117.000 άτομα σε μηνιαία βάση. 

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ολοταχώς για εμβόλια ακόμα και τον Δεκέμβριο

Προτεραιοποίηση έχουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι κι εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες. 

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από κοινού στην Ευρώπη στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, το πιθανότερο είναι για την Ελλάδα οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν είτε στις 27, είτε στις 28 Δεκεμβρίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top