Κορωνοϊός: Μόνο το 42% των Ελλήνων πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο

Τι έδειξε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Μόλις το 42% των Ελλήνων προτίθεται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm η Δρ. Μαρίνα Ψιλούτσικου, μέλος ΕΔΙΠ του ΟΠΑ και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έρευνας, ανέφερε πως το 63% των Ελλήνων θεωρεί πιθανό να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, το ποσοστό όσον είναι πρόθυμοι να το κάνουν είναι πολύ μικρότερο. 

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech

«Ο φόβος για παρενέργειες και η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του είναι οι βασικοί λόγοι δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό. Πάντως, ένας στους τρεις στον πληθυσμό πιστεύει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους», είπε.

Σύμφωνα με την έρευνα το εμβόλιο και τον εμβολιασμό τον βλέπουν πιο θετικά οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Επίσης αν παρέχεται η επιλογή μεταξύ εμβολίων αυτό θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για όσους είναι ήδη θετικά διακείμενοι προς αυτό και ανασταλτικά για όσους έχουν επιφυλάξεις. 

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Ποιες ομάδες θα εξαιρεθούν από τον μαζικό εμβολιασμό

Συνολικά οι περισσότεροι ερωτηθέντες συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη διάρκεια του απαγορευτικού με το 68% να κρατά αποστάσεις, το 86% να φορά μάσκα και το 90% να στέλνει SMS, ενώ το 58% των Ελλήνων βγαίνει από το σπίτι όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Οι γυναίκες δείχνουν λίγο μεγαλύτερη συνέπεια, ενώ σημαντικά πιο συνεπείς είναι οι ερωτηθέντες μεγαλύτερης ηλικίας. Όσο για το... απαραίτητο πλέον αξεσουάρ υγείας, το 63% των Ελλήνων επιλέγουν υφασμάτινη μάσκα κι ένας στους τρεις τη μιας χρήσης, μη χειρουργική, έκδοση.

Κορωνοϊός: Μειωμένη η εμπιστοσύνη στην Πολιτεία και η διάθεση για ενημέρωση

Μειωμένη είναι η διάθεση για ενημέρωση για την Covid-19 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2020 όπως και η εμπιστοσύνη. 

Δημοσκόπηση: Ποιοι είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Λιγότεροι από τους μισούς (ποσοστό 38%) ενημερώνονται καθημερινά, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα δεν ενημερώνεται καθόλου. Μικρότερο είναι και το ποσοστό που εμπιστεύονται τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων ή του τόπου κατοικίας.

Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει η εμπιστοσύνη προς την πολιτεία με ποσοστό 39% έναντι 57% τον Απρίλιο 2020 ενώ αμετάβλητο είναι το ποσοστό όσον εμπιστεύονται τον εαυτό τους. Οι 85 στους 100 Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης πάνω από όλα στη δική τους αντίληψη.

Οnline αγορές

Το «online» έχει έρθει για να μείνει αφού κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown το 42% των Ελλήνων δοκίμασαν τηλεδιασκέψεις, το 33% αγορές από εμπορικά καταστήματα, το 14% συναλλαγές με το Δημόσιο ενώ 13 στους 100 προχώρησαν σε διαδικτυακές αγορές από σούπερ μάρκετ. 

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Περισσότεροι από τους μισούς σκοπεύουν μάλιστα να συνεχίσουν κάποια ή κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες και μετά το τέλος του lockdown.

Ένας στους δύο επίσης εξοικειώθηκε με online αγορές/δραστηριότητες και τις βρίσκει πιο εύκολες, πιο γρήγορες και πιο χρήσιμες. Το 25% νιώθει πιο άνετα, το 19% τις θεωρεί πιο αξιόπιστες και το 16% πιο διασκεδαστικές σε σχέση με τη γνώμη που είχε πριν το lockdown.  Ένας στους τρεις επίσης (37%) προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία click away.

Click away: Την Κυριακή ξεκινούν οι αγορές από τα καταστήματα

Σε ό,τι αφορά στην προσωπική τους υγεία τέλος, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις έχει διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά του λόγω covid-19. 

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες μέσα στα lockdown έχουν ακυρώσει ή αναβάλλει εξετάσεις (25%), θεραπείες (11%) και επισκέψεις στον οδοντίατρο (26%), αποφεύγουν να επισκεφθούν γιατρό για ήπια συμπτώματα (22%) κι έχουν ξεκινήσει ή αυξήσει την κατανάλωση βιταμινών (23%).

Χριστουγεννιάτικες αγορές με click away σε τρία βήματα

Τη συμπεριφορά τους στα παραπάνω έχουν αλλάξει λίγο περισσότερο οι γυναίκες όπως και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top