Γιατί δεν έγινε ευρεία άρση του lockdown - Ποια η κατάσταση στη χώρα μας

Τι ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Η παιδίατρος και λοιμωμοξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων και των θανάτων από τον κορωνοϊό, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι διασωληνώσεις στις 300, μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Κορωνοϊός: Μικρός και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων - Στους 102 οι νεκροί

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η κ Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον ο μέσος όρων νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 1.500 κρούσματα. Αναφορικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται ότι έχουν μειωθεί, καθώς ο αριθμός «έπεσε» στις 320 νέες εισαγωγές ημερησίως, έναντι 450 που καταγράφηκαν κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Κρούσματα Σήμερα: Στο «κόκκινο» ξανά η Θεσσαλονίκη - Ξεπέρασε την Αττική

Στις θετικές ειδήσεις της ημέρας είναι η μείωση των νέων μολύνσεων στις ηλικίες άνω των 65 την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που «Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν», είπε η λοιμωξιολόγος.

Επίσης, η κ.Παπαευγγέλου ανέφερε ότι η πολύ αργή μείωση του φορτίου έχει ως αποτέλεσμα με το ζόρι να κάνουμε Χριστούγεννα φέτος. Με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια. Αυτό θα συμβεί εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά αριθμό αύξησης κρουσμάτων.

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

Γιατί δεν έγινε ευρεία άρση του lockdown

Η κα. Παπαευαγγέλου εξέθεσε τους δύο λόγους που οδήγησαν την επιτροπή των ειδικών για τον κορωνοϊό στην απόφαση να μην υπάρχει ευρεία άρση του lockdown.

Κορωνοϊός: Οι δέκα περιοχές της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα

Όπως είπε, ο πρώτος αφορά στην ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ, καθώς κυμαίνεται στο 82% στην Επικράτεια και σε 77% και 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.

Μεγάλος παραμένει ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα και ιδιαιτέρα στη βόρεια Ελλάδα. Όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα μόνο στην κεντρική Μακεδονία.

Γώγος: «Τα σχολεία μπορεί να μην ανοίξουν 7 Ιανουαρίου»

Ποια η εικόνα της χώρας μας σε σχέση με το πρώτο lockdown

Η παιδίατρος σύγκρινε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σήμερα με την αντίστοιχη της 4ης Μαΐου, ημέρα που βγήκαμε από το πρώτο lockdown.

Στις 4 Μαΐου σε όλη την επικράτεια υπήρχαν 900 ενεργά κρούσματα, έναντι περισσότερων από 12.000 σήμερα. Αντίστοιχα, τον Μάιο, στα νοσοκομεία καταγράφονταν 35 διασωληνωμένοι, έναντι 583 ασθενών σήμερα.
Τέλος, την ημέρα εκείνη πριν από επτά μήνες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε δύο θανάτους, έναντι 102 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα στο ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα. Δεν έχουμε περιθώρια δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Να συνυπολογίσουμε την κόπωση του ιατρικού προσωπικού και τον άστατο καιρό που μας κλείνει μέσα», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top