Κακοκαρία Ιανός: Σαρώνει το Ιόνιο – Διακοπές ρεύματος και καταστροφές

Εστάλη νέο μήνυμα από το 112

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» κινείται με αργή ταχύτητα στη δυτική Ελλάδα και σφυροκοπά με μανία το Ιόνιο, την Ηλεία και τη Μεσσηνία. 

Κακοκαιρία «Ιανός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Με το πρώτο φως της μέρας φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής, ειδικά σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα. 

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών, καθώς έχουν σπάσει αρκετοί πυλώνες ρεύματος. 

Καιρός: Αλλάζει πάλι πορεία ο κυκλώνας «Ιανός»-Πού θα βρέξει καταρρακτωδώς

Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Κεφαλονιά έχει ζητηθεί η παρέμβασή της για 20 κοπές δέντρων, έξι απαντλήσεις νερών και 33 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. 

Χαρδαλιάς για «Ιανό»: Περιμένουμε έντονα καιρικά φαινόμενα σε Αττική

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

Στην ίδια περιοχή, οι ισχυροί άνεμοι έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι, ενώ έχουν βυθιστεί τουλάχιστον τέσσερα.Αρκετά καταστήματα επίσης, πλημμύρισαν στην Αγία Ευφημία.

Ο «Ιανός» σφυροκοπά Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη

Στη Ζάκυνθο η Πυροσβεστική κλήθηκε για 77 συμβάντα συνολικά, ανάμεσά τους 70 κοπές δέντρων, έξι απαντλήσεις νερών από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα και μία μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο. 

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.

ΕΛ.ΑΣ: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι να περάσει η κακοκαιρία!

Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο. Στο χωριό Λυκούδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό κι έσπευσαν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Συγκεκριμένα, Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Βυθίστηκε ιστιοπλοϊκό σκάφος στην Κεφαλονιά

Και στην Ιθάκη η Πυροσβεστική κλήθηκε για 50 κοπές δέντρων, δύο απαντλήσεις υδάτων και δύο μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. 

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Χωρίς προβλήματα η Κέρκυρα – Κλειστά τα σχολεία στη Λευκάδα

Η Κέρκυρα αντιμετωπίζει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την κακοκαιρία «Ιανός», καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας προκάλεσε ήπιες βροχοπτώσεις.

Κλειστά είναι σήμερα, προληπτικά, σχολεία στη νότια Λευκάδα και συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Απολλωνίων και της Κοινότητας Καλάμου, μετά από χθεσινή απόφαση του δημάρχου, Χαράλαμπου Καλού και των προϊσταμένων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας - Τα χαρακτηριστικά του

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κακοκαιρία στη Λευκάδα είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει υλικές ζημιές σε σκάφη, ενώ ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήταν δεμένο στο Νυδρί βυθίστηκε.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Νέο μήνυμα από το 112

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε νέο μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντατικοποιούνται σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρών. Αποφύγετε τις περιττές μετακινήσεις. Ενημερωθείτε για 3 ΣΟΣ οδηγίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα του 112.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top