Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ: «Φέτος το εμβόλιο για τη γρίπη δεν ήταν πολύ καλό»

Τι απαντά ο ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού, την εβδομάδα από 27 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 38. 

«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν» δήλωσε η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου.

«Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει. Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» εξήγησε η ίδια. 

Γρίπη: Στους 38 οι νεκροί- 17 θάνατοι μόνο την τελευταία εβδομάδα!

«Θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου. Τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια» συμπλήρωσε.

Σημείωσε «το αντιγριπικό εμβόλιο, παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης, ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

Η απάντηση του ΕΟΔΥ

Με την ευκαιρία της κορύφωσης του φετινού εποχικού επιδημικού κύματος της γρίπης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι' αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.

Γρίπη: Στους 21 έφτασαν οι νεκροί - 88 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top