ΥΠΕΞ Τουρκίας: Τα Ίμια δεν ανήκουν στην Ελλάδα

Νέες παραβιάσεις από τη γείτονα χώρα

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, η Τουρκία ξεπερνά κάθε όριο. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, οι δύο βραχονησίδες φαίνονται ότι της ανήκουν.  

Τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής έκλεψε το παραγάδι Καλύμνιων ψαράδων!

Πρόκειται για επίσημη έκθεση του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας - Αεροπορίας-Συνόρων, Πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, ο οποίος σημειώνει πως πολλές βραχονησίδες δεν έχουν ιδιοκτησιακό καθεστώς.

«Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα. Η συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932 δεν αφορά τα Ίμια. Μία αναφορά γίνεται στο έγγραφο της 28ης Δεκεμβρίου του 1932, ωστόσο οι νομικές διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν» δήλωσε.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Μετά τα Ίμια άρχισε το γκριζάρισμα του Αιγαίου

Η θυσία των τριών αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού στην κρίση των Ιμίων, και τα όσα συνέβησαν τις μοιραίες ώρες στην περιοχή, ήταν η αρχή του γκριζαρίσματος τους Αιγαίου. 

Ίμια: Τουρκικά σκάφη καταδιώκουν σχεδόν καθημερινά τα ελληνικά ψαράδικα

«H Ελλάδα όντως τότε θρήνησε τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που έπεσαν στο καθήκον αλλά και έκτοτε δημιουργήθηκε και το θέμα του γκριζαρίσματος κάποιων ζωνών στο Αιγαίο» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πρώην Ο.Υ.Κ: Δεν μας άφησαν να κάνουμε το καθήκον μας

Ο Τάσος Χατζαντώνης τη νύχτα των Ιμίων βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Αμύνης. Είχε άμεση επαφή με την ομάδα των βατραχανθρώπων που ήταν πάνω στην μια βραχονησίδα.

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, «δεν θα θρηνούσαμε τους τρεις αξιωματικούς του πολεμικού Ναυτικού αν άφηναν τους ΟΥΚάδες μας να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν ορκιστεί».

Που βρίσκεται η σημαία των Ιμίων

Την αρχή της κρίσης έστησαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χουριέτ, οι οποίοι ύψωσαν την τουρκική σημαία στα Ίμια αφού αφαίρεσαν την ελληνική.

Την είχε τοποθετήσει δύο μέρες νωρίτερα, ο τότε δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης. Ο διευθυντής της εφημερίδας Χουριέτ επιχείρησε να την επιστρέψει πριν από δυο χρόνια ως λάφυρο στο ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη αλλά δεν έγινε αποδεκτή.

«Με ενοχλεί βέβαια. Θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος αυτή η σημαία να πάει στο υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Εθνικής  Άμυνας γιατί είναι το εθνικό μας σύμβολο» δήλωσε ο ίδιος. 

Προκαλεί η Τουρκία - 34 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Νέες προκλήσεις από την τουρκική πλευρά έλαβαν χώρα πάνω από το Αιγαίο τη Δευτέρα. Συνολικά, πάνω από το Αιγαίο, πέταξαν 15 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 12 ήταν μαχητικά F-16, ένα κατασκοπευτικό CN-235 και δύο ελικόπτερα.

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο: Τουρκικά F-16 πάνω από 8 ελληνικά νησιά

Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι 25 από αυτές έγιναν από τα μαχητικά και οι 9 από τα ελικόπτερα. Παράλληλα, προχώρησαν σε 14 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Οκτώ τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν και πάλι οπλισμένα ενώ σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν ηχητικά το ελικόπτερο του υφυπουργού Άμυνας

Τα τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top