Αλλαγή ώρας: Μία ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών στις 27 Οκτωβρίου

Αλλάζουμε την ώρα για προτελευταία φορά

ρολόι

Στις 27 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε του δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω για να μεταβούμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, όπως κάθε χρόνο. Η επόμενη αλλαγή θα είναι τον Μάρτιο του 2020 και θα αλλάξουμε και πάλι ώρα τον Οκτώβριο του 2020, ενδεχομένως και τον Μάρτιο του 2021.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Σύμφωνα με αυτή η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ του κράτη – μέλη που επιθυμούν να κρατήσουν τη χειμερινή ώρα θα πρέπει να αλλάξουν τους δείκτες των ρολογιών τους για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2021. 

Ο κύβος ερρίφθη: Τέλος η αλλαγή της ώρας

Θερινή ή χειμερινή ώρα; Αυτό είναι δίλημμα

Εν όψει της αποκλειστικής υιοθέτησης της χειμερινής ή της θερινής ώρας, η ΕΕ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Κάποιοι προτιμούν τη θερινή ώρα καθώς η μέρα διαρκεί περισσότερο, ενώ κάποιοι άλλοι τη χειμερινή, αφού ξημερώνει πιο νωρίς. 

Αυτό που υποστηρίζουν επιστήμονες είναι πως το σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι να σταματήσει να αλλάζει η ώρα κάθε έξι μήνες. Αν μια χώρα επιλέξει τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα δεν έχει καμία απολύτως σημασία. 

Στη δημόσια διαβούλευση που έκανε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ η συντριπτική πλειοψηφία ζήτησε την κατάργηση της αλλαγής της ώρας (83,71%) και από αυτούς οι περισσότεροι προτίμησαν τη θερινή. 

Αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω

Πλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν, και ακόμα ένα χρόνο για να εφαρμόσουν την απόφασή τους. 

Τι θα αλλάξει

Όταν συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές στα ωράρια των σχολείων, τις εργάσιμες ώρες στο Δημόσιο, αλλά και άλλες προσαρμογές.

Ειδικά για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την επιλογή της ώρας ότι δεν ξημερώνει σε όλα τα μέρη την ίδια ώρα. 

Στο Καστελόριζο για παράδειγμα ξημερώνει μισή ώρα νωρίτερα από την Κέρκυρα, ενώ το γεωγραφικό μήκος θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει αρκετές χώρες. 

Για παράδειγμα η Γαλλία που έχει μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος από την Ελλάδα έχει ακόμα πιο σημαντική απόκλιση μεταξύ διαφορετικών πόλεων στις ώρες ανατολής και δύσης. Έτσι στο Στρασβούργο νυχτώνει μια ώρα νωρίτερα από τη Βρέστη. 

Έτσι, εργαζόμενοι ή μαθητές, ανάλογα με το πού μένουν θα πρέπει να ξυπνάνε αξημέρωτα για να πηγαίνουν στη δουλειά ή στο σχολείο τους. 

Η διάρκεια του φωτός την ημέρα είναι ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, καθώς τους χειμερινούς μήνες είναι ελάχιστη. Άρα, γεωγραφικά κριτήρια που δεν μας απασχολούν ιδιαίτερα, ίσως είναι το «κλειδί» για την πιο σωστή απόφαση που θα λάβει η κάθε χώρα. 

Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι η διαφορά που υπάρχει στην ανατολή και στη δύση του ήλιου σε διάφορες περιοχές της χώρας. 
Κι αυτό γιατί είναι διαφορετικό το φως που έχει η ανατολική χώρα και ενδεχομένως αυτό διευκολύνει τους ανθρώπους που ξυπνούν νωρίς. 

Αν επιλέξουμε τη χειμερινή ώρα, αρκετοί θα ξυπνάνε με φως κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αν επιλέξουμε τη θερινή, τα απογεύματα του χειμώνα θα νυχτώνει από τις 17:00.

Στις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ισημερινό, έχουν δηλαδή μικρότερο γεωγραφικό πλάτος, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η βαθμιαία μεταβολή της ώρας της ανατολής και της δύσης του ηλίου συμβαίνει πιο ήπια και η συνολική απόκλιση δεν είναι μεγάλη. 

Έτσι μπορούν και οι άνθρωποι να προσαρμοστούν πιο ομαλά και πιο εύκολα. 

Όσον αφορά στην υγεία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μόνιμη ώρα θα είναι ό,τι καλύτερο, καθώς κάθε φορά που αλλάζει η ώρα, το σώμα μας βιώνει μικρές ή μεγάλες ορμονικές αλλαγές. 

Όπως αναφέρουν, η ώρα που νυχτώνει δεν είναι και τόσο σημαντική, όσο η ώρα που ξημερώνει. Κι αυτό γιατί το κύριο σημείο ρύθμισης των ορμονών είναι στις 08:00 το πρωί, καθώς εκείνη την ώρα οι περισσότερες ορμόνες των επινεφριδίων, όπως η κορτιζόλη, που είναι η ορμόνη του στρες, εκκρίνονται και ρυθμίζουν λειτουργίες του οργανισμού. 

Ωστόσο από ψυχολογικής πλευράς, η μείωση της ποσότητας της ημέρας και η αύξηση της νύχτας σχετίζεται με την εκδήλωση διαφόρων μορφών κατάθλιψης και ιδιαίτερα της λεγόμενης άτυπης κατάθλιψης που είναι πιο συχνή το φθινόπωρο και την άνοιξη. 

Όλοι πάντως συμφωνούν πως το καλύτερο είναι να μην υπ0άρχει αλλαγή της ώρας κάθε έξι μήνες. 

Πού επηρεάζει η αλλαγή της ώρας

Ο ύπνος και μια σειρά από άλλες βιολογικές παράμετροι καθορίζονται από την εναλλαγή μέρας – νύχτας και φωτός – σκοταδιού. 

Η εναλλαγή αυτή έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά πως σχετίζεται με την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, τη διάθεσή του, την απόδοση και τη λειτουργικότητά του. 

Σε έρευνα που έγινε το 2009 για το πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τους εφήβους και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sleep Medicine» φάνηκε ότι τα παιδιά νύσταζαν περισσότερο μέσα στην ημέρα ακόμα και τρεις εβδομάδες μετά την αλλαγή. 

Οι μελετητές απέδιδαν το αποτέλεσμα στην προσπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού να προσαρμοστεί στο νέο ημερήσιο πρόγραμμα. 
Ερευνητές στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα μελέτησαν και τη σχέση που μπορεί να έχει η θερινή ώρα με την υγεία της καρδιάς. Είναι ενδεικτικό ότι βάσει μιας σειράς ερευνών κυρίως την επόμενη ημέρα της αλλαγής της ώρας, τη Δευτέρα, παρατηρείται αύξηση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια κατά 5% - 10%. 

Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει καθώς τα «ρολόγια» του οργανισμού μας είναι ρυθμισμένα να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένη ώρα.

 Όταν εμείς βάζουμε μία ώρα μπροστά τους δείκτες, το βιολογικό μας ρολόι θα προσαρμοστεί σταδιακά, μέχρι όμως να γίνει αυτό ο οργανισμός περνά από μια στρεσογόνο κατάσταση.

Επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, Γιονγκ Ζου, μελέτησε τη σχέση που έχουν οι καρδιακοί ρυθμοί με τον καρκίνο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή μίας ώρας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου -σε όσους είναι ήδη επιρρεπείς σε παθήσεις, όπως τα καρδιακά νοσήματα ή η κατάθλιψη- όταν αλλάζει το πρόγραμμα εργασίας ή ύπνου. 

Πότε ξεκίνησε ο θεσμός της αλλαγής της ώρας

Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας. 

Σύμφωνα δηλαδή με τον θεσμό αυτόν, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου, την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. 

Με αυτόν τον τρόπο όταν έχουμε θερινή ώρα ο ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας), οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ηλίου και της ώρας που πάμε για ύπνο. 

Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ’ ό,τι αν αφήναμε την ώρα όπως έχει. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top