Συγκλονιστική μαρτυρία για το ναυάγιο στον Έβρο: «Το νερό ήταν παγωμένο σαν βέλος στην καρδιά»

Όλα όσα είπε 35χρονος που κατάφερε να σωθεί

Ανατριχίλα προκαλεί η μαρτυρία του 35χρονου Τούρκου, Φατί Γιασάρ που κατάφερε να βγει ζωντανός μέσα από τα παγωμένα νερά του Έβρου, όταν η φουσκωτή λέμβος στην οποία επέβαινε με άλλα οχτώ άτομα ανετράπη.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στον Έβρο! Μητέρα με τα δυο της παιδιά χάθηκαν στα παγωμένα νερά του ποταμού

«Το νερό ήταν παγωμένο σαν βέλος στην καρδιά», είπε στο euronews με δάκρυα στα μάτια και συνέχισε την αφήγησή του:

«Όλα έγιναν αστραπιαία. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι γίνεται. Πέσαμε στο νερό. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ήπια δύο φορές νερό στην προσπάθεια μου να μείνω στην επιφάνεια. Όταν το σκάφος βυθίστηκε άκουσα μόνο κάποιον να φωνάζει Αλλάχ. Όποιος μεταναστεύει στο όνομα του Αλλάχ και πεθαίνει... η ανταμοιβή του θα είναι να βρεθεί δίπλα Του...».

Συνολικά εννέα άτομα χωρίς σωσίβια επέβαιναν στην πλαστική βάρκα που ανετράπη λίγα μόλις μέτρα από την ελληνική όχθη του ποταμού.

Δύο οικογένειας με τρία μικρά παιδιά ξεκληρίστηκαν στα νερά του Έβρου, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις μαζικές διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία.

Το ίδιο και ο 35χρονος Φατί… Παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, δύο ετών, τον Οκτώβριο του 2016 βρέθηκε στη φυλακή, όπου και έμεινε για 14 μήνες. Πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε τη δική του επιχείρηση, έκανε το μεταπτυχιακό του και ζούσε ευτυχισμένος με την οικογένειά του.

Κατηγορήθηκε ως γκιουλενιστής και μετά την αποφυλάκισή του στα τέλη του 2017 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Ήρθε σε επαφή με κυκλώματα διακινητών στις αρχές Φεβρουαρίου, που του ζήτησαν και έλαβαν 2.000 ευρώ για να τον μεταφέρουν στην Ελλάδα. Η πρώτη απόπειρα δεν ήταν επιτυχής. Προσπάθησε ξανά λίγες ημέρες αργότερα και αυτή τη φορά ένα άλλο κύκλωμα του ζήτησε 1.500 ευρώ. Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο Φατί Γιασάρ θα κατέβαλε το τίμημα, όταν έφτανε στην Ελλάδα, κάτι που δεν έγινε.

Το βράδυ της 12ης προς 13ης Φεβρουαρίου οι διακινητές τον μετέφεραν στην Ανδριανούπολη και από εκεί στο σημείο συνάντησης.

Στις 00:00 τα μεσάνυχτα είδε για πρώτη φορά τις οικογένειες που θα ταξίδευαν μαζί του. Υπό δύσκολες συνθήκες ξεκίνησαν για τον Έβρο. Ο 35χρονος κρατούσε στους ώμους του καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής το ένα από τα τρία παιδιά.

Συχνά κρύβονταν όταν άκουγαν θόρυβο, φοβούμενοι μην πέσουν σε τουρκική περίπολο. Όταν έφτασαν στο σημείο που ήταν η βάρκα είπαν στον διακινητή ότι θα πρέπει να χωριστούν σε δύο ομάδες γιατί δεν χώραγαν, ενώ δεν υπήρχαν και σωσίβια. Εκείνος ήταν ανυποχώρητος.

Τελικά τα εννέα άτομα επιβιβάστηκαν στην βάρκα, όμως τα ρεύματα του ποταμού ήταν πολύ δυνατά. Όπως είπε ο 35χρονος ο διακινητής δεν μπορούσε να ελέγξει τη λέμβο με ένα κουπί.

Λίγα μέτρα πριν φτάσουν στην ελληνική όχθη, κάτι κλαδιά έσκισαν το πλαστικό σκάφος και λίγο πιο κάτω ανετράπη σε δεύτερο εμπόδιο.

«Η μάχη για την επιβίωση είχε ξεκινήσει. Προσπάθησα να κρατηθώ από κάπου γιατί το ρεύμα ήταν δυνατό και μας παρέσυρε πολύ γρήγορα. Με το αριστερό μου χέρι έπιασα ένα κλαδί. Με το δεξί μου χέρι άρπαξα το χέρι ενός άλλου άνδρα. Ήταν σκοτεινά και δεν μπορούσα να αναγνωρίσω ποιος ήταν», λέει και συνεχίζει:

«Το δυνατό ρεύμα του ποταμού με παρέσυρε λίγο αργότερα σε μια άλλη συστοιχία από κλαδιά και δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τον άλλο άνδρα. Μετά από αρκετή ώρα κατάφερα τελικά βγω από τα παγωμένα νερά. Στην όχθη αντίκρισα τον διακινητή, ο οποίος επίσης κατάφερε να σωθεί. Έκλαιγα. Σκεφτόμουν συνεχώς πως δεν μπόρεσα να σώσω τις ζωές των παιδιών. Στη θέση τους θα μπορούσε να βρισκόταν το δικό μου παιδί. Πριν λίγη ώρα κρατούσα ένα από τα παιδιά αυτά στα χέρια μου».

Ο 35χρονος άρχισε να καλεί σε βοήθεια μέχρι που τον άκουσε μια τουρκική περίπολος. Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει και χρειάστηκε να περπατήσει περίπου πέντε ώρες μέχρι να τον εντοπίσουν οι ελληνικές αρχές και να τον οδηγήσουν σε ένα κέντρο υποδοχής.

Ο 35χρονος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ζήτησε δικηγόρο, αλλά, όπως λέει, οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του.

Καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκισης με 3 έτη αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ. Ο 35χρονος αφέθηκε τελικά ελεύθερος και έφτασε στην Αττική.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top