Στη δημοσιότητα δόθηκε η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά το 2017, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).
Μερικά από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι η αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση, η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα νέων ψυχοδραστικών ουσιών και τα οπιοειδή υψηλής δραστικότητας.
Η έκθεση, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2017: Τάσεις και εξελίξεις» παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η κάνναβη στην Ελλάδα είναι η πιο συχνή παράνομη ουσία που χρησιμοποιείται, κυρίως από άντρες 15 έως 34 ετών.
Για το 2016, η χρήση κοκαΐνης και MDMA/ecstasy ήταν πιο διαδεδομένη το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, απ’ ότι τις καθημερινές. Γενικά, όμως, αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται λίγο στη χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση.
Αν και το 2015 η χρήση κάνναβης από τους νέους 15-16 ετών ήταν κάτω από το μέσο όρο, μακροπρόθεσμα φαίνεται ότι η χρήση αυξάνεται. Εκτός της κάνναβης, των ηρεμιστικών και των νέων ψυχοτρόπων ουσιών, η χρήση των υπόλοιπων παράνομων ναρκωτικών βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης, όπως και η χρήση τσιγάρου. Οι ουσίες που είναι πιο διαδεδομένες και χρησιμοποιούνται πιο συχνά στους Έλληνες μαθητές είναι οι εισπνεόμενες.
Λίγο πάνω από το μέσο όρο βρίσκεται, στους Έλληνες μαθητές, η κατανάλωση αλκοόλ.
Η χρήση ναρκωτικών υψηλού κινδύνου, όπως ηρωίνη, έχει μειωθεί από 44% το 2006 σε 33% το 2015. Αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν σε θεραπεία απεξάρτησης από την ηρωίνη.
Αντιθέτως, ο αριθμός των ατόμων που κάνουν αίτηση θεραπείας σχετική με την κάνναβη αυξήθηκε.
Τέλος, αν και από το 2005 οι θάνατοι εξαιτίας των ναρκωτικών είχαν μειωθεί, η ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσε ότι το 2015 αυξήθηκαν. Η πλειοψηφία των θανάτων αφορούσε χρήση όπιου, κυρίως από άνδρες άνω των 30 ετών. Γενικά, όμως, το ποσοστό θνησιμότητας από ναρκωτικές ουσίες στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Δείτε αναλυτικά την έκθεση εδώ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.