Έβαλαν σε μαθητές Λυκείου να γράψουν έκθεση στις εξετάσεις για το Survivor! Οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ και η ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ των καθηγητών στα ΜΜΕ

«Τα sites και τα κανάλια κρύβουν τους πνευματικούς ανθρώπους και όχι εμείς» λένε από το σχολείο

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε σε γονείς και μαθητές της Β’ τάξης του 11ου Λυκείου του Ηρακλείου το θέμα της έκθεσης σε ενδοσχολικές εξετάσεις που αφορούσε στο «SURVIVOR» και τον... καπιταλισμό! 

Γονείς που μίλησαν στο ekriti.gr, εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους, λέγοντας ότι και η παιδεία απομακρύνεται από το στόχο της που δεν είναι άλλος από τη μόρφωση και την απόκτηση γνώσης και όχι από τα «αυτοκτονικά» σύνδρομα μιας κοινωνίας που ξεχνά το παρελθόν της και δεν γνωρίζει το μέλλον της.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η εκπομπή του Star, «Αλήθειες με τη Ζήνα», μετά από έκκληση φιλόλογων που αντιδρούν με το θέμα της έκθεσης. Μετά τις αντιδράσεις, η Φιλόλογος του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου, Ξένια Περακάκη έδωσε εξηγήσεις στο ίδιο site, αποφεύγοντας πάντως να μιλήσει στην τηλεοπτική εκπομπή του Star.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 

«Εκ μέρους των εισηγητών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Β΄ Λυκείου και της διεύθυνσης του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου, υποχρεώνομαι να απαντήσω για το θέμα που τέθηκε στο σχολείο μας στις φετινές προαγωγικές εξετάσεις...Σας ενημερώνω καταρχάς ότι το διασκευασμένο κείμενο που τέθηκε προς διαπραγμάτευση είναι της Α.Νίνη με τίτλο: "Όσα μου έμαθε το Survivor για τη ζωή (και τον καπιταλισμό)". Ότι στην παραγωγή λόγου οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν, με αφορμή το Survivor, ένα άρθρο για τα αποτελέσματα των ψυχαγωγικών και ενημερωτικών προϊόντων των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στην πνευματική ανάπτυξη των νέων και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το πώς πρέπει οι νέοι να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα αυτά. Επομένως, τα θέματά μας είναι απολύτως συνεπή τόσο όσον αφορά στη στοχοθεσία του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας γενικά, αλλά και στην ύλη της Β΄ τάξης ειδικά, όπου υπάρχει αντίστοιχο θέμα για τα ριάλιτι στο σχολικό βιβλίο.

Στο σχολείο μας προσπαθούμε κάθε χρόνο τα θέματά μας να είναι παρμένα από την επικαιρότητα. Όπως βάλαμε θέματα για τους πρόσφυγες, τα προηγούμενα χρόνια, όταν τα παιδιά πνίγονταν στο Αιγαίο και δεν μπορούσαμε να τα αγνοήσουμε, με κείμενα της Γιάννας Κούρτοβικ και της NavyPillay, από την Ύπατη Αρμοστεία, έτσι και φέτος θελήσαμε να προβληματίσουμε τους μαθητές μας για την εκ νέου εξάπλωση του φαινομένου των ριάλιτι.

Σας ενημερώνω επίσης ότι κανένας μαθητής μας και κανένας γονιός δεν εξέφρασε παράπονο ή διαμαρτυρία για το εν λόγω θέμα, ούτε στους εισηγητές ούτε στη διεύθυνση του σχολείου, ως θα όφειλε, αν πραγματικά διαφωνούσε με το περιεχόμενο ή τη διατύπωση των θεμάτων, αντί να αποταθεί στον τύπο. Εκτός εάν οι "γονείς που εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους" αποτελούν... συνδικαλιστική ομάδα, που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμά, και, αν την κατονομάζατε, θα απαντούσαμε αναλόγως. Σας πληροφορώ ακόμη πως για τις διδακτικές μας μεθόδους, για τις σχολικές μας εκδηλώσεις και για τα θέματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις μας, υπεύθυνοι είμαστε εμείς και ... υπόλογοι στους προϊσταμένους μας και όχι στα μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, αναφορικά με το ερώτημα που τίθεται... για το "πού πήγαν οι πνευματικοί άνθρωποι;" και το οποίο δεν είναι σαφές αν διατυπώνεται από τους γονείς ή από τον συντάκτη (σσ του ekriti.gr), την απάντηση την δίνετε μόνοι σας: Εσείς.... τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, τους έχετε κρύψει. Και μάλιστα επιτίθεσθε με ανυπόστατες κατηγορίες στο δημόσιο σχολειό και στους λειτουργούς του, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσετε λίγη επισκεψιμότητα, για λίγα "κλικ". Όμως, οι μαθητές μας και οι οικογένειές τους μας γνωρίζουν».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top