Σε τέλμα οι αμυντικές βιομηχανίες στην Ελλάδα την ώρα που η Τουρκία δείχνει έτοιμη να κατασκευάσει ακόμη και αεροπλανοφόρο!

Δείτε την σύγκριση στο ρεπορτάζ του Star

Στην έκθεση για την Τουρκική τεχνολογία  που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες  στην Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι έδειξαν ότι μπορούν να κατασκευάσουν πολεμικά πλοία τελευταίας γενιάς,  εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα, πυραύλους,  ακόμη και αεροπλανοφόρα.

«Πρόκειται για τύπου Κορβέτα Κωνσταντινούπολη, είναι μια  φρεγάτα νέας γενιάς  σχεδιασμένη από το τουρκικό Ναυτικό και πρόκειται να  γίνει το πρώτο πλοίο  που θα κατασκευαστεί σε ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης» ανέφερε ο Mustafa Civelek, κυβερνήτης φρεγάτας.

«Η Τουρκία στα πλαίσια της αμυντικής βιομηχανίας κάνει πρόοδο» τόνισε από την πλευρά του στο Star ο διεθνολόγος και στρατηγικός αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος.

«Ο Ερντογάν μέσα σε αυτόν τον περίεργο εμμονικό του επεκτατισμό δείχνει τα δόντια του. Θέλει να εμφανιστεί ότι είναι αυτοδύναμη σε σειρά οπλικών συστημάτων και με το νέο πύραυλο που είναι τουρκικής κατασκευής. Αυτό έχει σημασία!» πρόσθεσε.

Οι Τούρκοι όμως δεν σταματούν εδώ. Φιλοδοξούν να μπορέσουν να προχωρήσουν και στη ναυπήγηση αεροπλανοφόρου, όπως παρουσιάστηκε στην έκθεση IDEF της Τουρκίας. Ήδη από το 2015 έχει ξεκινήσει  το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021, καθιστώντας την Τουρκία  ισάξιο κατασκευαστή με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η  Γαλλία και η Κίνα.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Την ίδια στιγμή ελληνικά ναυπηγεία, αλλά και αμυντική βιομηχανία, όχι μόνο δεν αντιδρούν απέναντι στα τεχνολογικά στα άλματα που κάνει η Τουρκία, αλλά οδηγούνται στην απαξίωση και το κλείσιμο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των ναυπηγείων Σύρου.

«Πριν κάποιους μήνες πήραμε ένα έργο του Πολεμικού Ναυτικού. Αποδείξαμε ότι με κάθε έργο που μπορούμε να πάρουμε συμβάλλουμε και στην εθνική άμυνα και στην λειτουργικότητα του ναυπηγείου. Αφού δουλέψαμε αυτό το έργο και πληρωθήκαμε κάποια χρήματα παραμένουμε εδώ και τώρα απλήρωτοι από δεκαπέντε ως δεκαεπτά μηνιάτικα» είπε ο Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νεώριο Σύρου, Βαγγέλης Μάνθος.

«Μας έχουν κόψει το νερό, μας έχουν κόψει το ρεύμα, οι κύριοι διοικητικοί έχουν φύγει, έχουν μείνει μόνοι τους οι εργαζόμενοι, αυτά είναι τα αποτελέσματα» ανέφερε εργαζόμενος στη Σύρο.

«Η Τουρκία θέλει να εμφανιστεί δυναμικά στο προσκήνιο και να κάνει και εξαγωγή τεχνολογίας σε αντίθεση με την αμυντική βιομηχανία που είναι σε μαρασμό,  να μην πω σε ισοπέδωση» τόνισε ο κ. Δρούγος.

Η Ελλάδα πρέπει  να τρέξει αν θέλει να προλάβει το τρένο της τεχνολογίας, κάτι που οι Τούρκοι φαίνεται πως βρίσκονται στην  πρώτη θέση.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top