Τα ξένα μέσα πιέζουν την Ελλάδα για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Κυβερνητικός... πονοκέφαλος από τα ξένα μέσα!

Τα ξένα μέσα πιέζουν την Ελλάδα για την έκδοση Τούρκων

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, προκαλούν σοβαρό δίλημμα στον Πρωθυπουργό.

Αύριο, 10 Ιανουαρίου, καθώς και στις 11 και 13 του μήνα, θα εξεταστούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοση των αξιωματικών στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, και το επιτελείο του, θέλουν τους στρατιωτικούς πίσω στην Τουρκία, καθώς κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να «ρίξουν» την κυβέρνηση. Με σκληρές δηλώσεις ο ίδιος, όπως κι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ασκούν εδώ και καιρό πιέσεις στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τους στρατιωτικούς «προδότες» κι ότι η Ελλάδα "γνωρίζει από πραξικοπήματα και θα μας βοηθήσει".

Ήδη αρκετά ξένα μέσα ασχολούνται σήμερα με το ζήτημα της έκδοσης των τούρκων αξιωματικών.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, για παράδειγμα, αναφέρει ότι το πολιτικό άσυλο που ζήτησαν οι αξιωματικοί ήταν σίγουρο ότι θα προκαλούσε «πονοκέφαλο» στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Επισημαίνει, επιπλέον, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δύναται να κατευθύνει το δικαστικό σύστημα, ακόμα κι αν υπήρξαν προσπάθειες πολιτικής επιρροής. Η εφημερίδα αναφέρεται και σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα τηρήσει την απόφαση του δικαστηρίου, προσθέτει όμως ότι «κάποιοι φοβούνται πως η πολιτική ίσως μπορεί να παίξει τον ρόλο της». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του, τόνισε ότι «οι πραξικοπηματίες συνήθως δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Όμως, αν η έκδοση των οκτώ προχωρήσει από τις ελληνικές αρχές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει σκληρή κριτική, εντός κι εκτός Ελλάδας, καθώς θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση των αξιωματικών, ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρεται στους Financial Times.

Η Süddeutsche Zeitung, από την πλευρά της, μιλά για «σφαγή για τη συνείδηση των 15 δικαστών».

Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι εθελοτυφλεί στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Η ομάδα των στρατιωτικών, για την ιστορία, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο πραξικόπημα που επιχειρήθηκε στην Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top