Την πρώτη θέση στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα στις περικοπές μισθών από το 2010 μέχρι το 2017

Ακόμα και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνουν έκκληση για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών σε χώρες της Ευρώπης

Κατά 19,1% μειώθηκαν οι μισθοί την περίοδο 2010-2017

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου ως προς τις  μειώσεις μισθών στην Ευρώπη από το 2010 έως το 2017, έφερε τη χώρα μας στην θλιβερή πρώτη θέση στον πίνακα κατάταξης.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της αναφέρει πως  σε εννιά χώρες της Ευρώπης, οι εργαζόμενοι  είδαν τους μισθούς να κάνουν βουτιά , με την Ελλάδα να κρατά τα σκήπτρα της πρώτης θέσης. Ακολουθούν Κύπρος, Πορτογαλία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, Βέλγιο και Φινλανδία. Στην περίπτωση της Ελλάδας η μείωση στους μισθούς ανέρχεται στο 19,1% για την χρονική περίοδο από το 2010 έως  το 2017, ενώ για την περίοδο 2016- 2017 στο 0,4%.

Έκπληξη αποτελεί και το γεγονός πως σύμφωνα με την συνομοσπονδιακή γραμματέα της ΣΕΣ, Έσθερ Λίντς τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνουν το πράσινο φως για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, με γνώμονα  την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και την ανάπτυξη.   

 

Ακολουθεί ο πλήρης πίνακας:

 

«Παρά την όλη συζήτηση περί οικονομικής ανάκαμψης, οι εργαζόμενοι σε πολλές μεγάλες χώρες παραμένουν σε ακόμη χειρότερη θέση απ’ ότι πριν την κρίση και εξακολουθούν να χάνουν. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ακόμα και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνουν έκκληση για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών. Είναι κάτι ουσιαστικό όχι μόνο για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και για την επίτευξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας», δήλωσε η συνομοσπονδιακή γραμματέας της ΣΕΣ, Έσθερ Λιντς.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσουμε ισχυρότερες δράσεις για την προώθηση των καλύτερων μέσων προς την επίτευξη δίκαιων και λογικών αυξήσεων των αμοιβών και διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε εργοδότες και συνδικάτα. Οι κοινοτικοί κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις πρέπει να απαιτούν να προσφέρονται συμβάσεις μόνο σε εταιρείες που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να θέσουν στόχους για την αύξηση των εργαζομένων που θα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαιτήσει άμεσα από τα Κράτη - Μέλη να αναφέρουν τα μέτρα που θα λάβουν ώστε να αυξηθεί η κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας» πρόσθεσε.   

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top