Αυθαίρετα: Έρχονται 5 νέες αλλαγές – Τι θα γίνει με την έξτρα έκπτωση 20%

Οι ρυθμίσεις που θα έρθουν εντός του Φεβρουαρίου

Αυθαίρετα: Έρχονται 5 νέες αλλαγές

Πέντε αλλαγές αναμένεται να φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νόμο των αυθαιρέτων και αυτό γιατί, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που έγιναν στους ιδιοκτήτες για να τακτοποιήσουν τα κτίσματά τους, η προσέλευση των πολιτών συνεχίζεται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ πως πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρόνος για την έξτρα έκπτωση του 20%, η οποία ισχύει μέχρι τις 18/04, καθώς οι καθυστερήσεις τόσο στην κατάθεση όσο και στην ψήφιση του νόμου δημιούργησαν τελικά μικρότερο χρονικό πλαίσιο από το αρχικά προβλεπόμενο των έξι μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, η έκπτωση του 20% αφορά όσους ιδιοκτήτες θα μεταφέρουν από τους παλιούς νόμους, στο νέο, το αυθαίρετό τους. Ωστόσο, αν κάποιος ιδιοκτήτης εξ αυτών ανήκει και σε κάποια ειδική κατηγορία, όπως για παράδειγμα να είναι πολύτεκνος, δικαιούται έναν συνδυασμό εκπτώσεων. Δηλαδή, αν κάποιος είναι πολύτεκνος με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.) δικαιούται να καταβάλει το 50% του προστίμου. Αν διακανονίσει το ακίνητό του και εντός εξαμήνου, θα πάρει την έκπτωση του 20% και το συνολικό όφελος που θα έχει είναι έκπτωση 70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη βδομάδα πρόκειται να κατατεθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζεται σε ποιες περιπτώσεις θα χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να κάνουν μελέτη στατικής επάρκειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένονται εντός Φεβρουαρίου ρυθμίσεις που θα αφορούν:

Την προσθήκη αποθηκών ισογείων με μειωτικό συντελεστή.
• Την αλλαγή χρήσης σε τακτοποιηθέντα κτίρια.
• Τη δυνατότητα νομιμοποίησης σε αυθαίρετα που είναι στατικά εξαρτημένα από νόμιμα κτίρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές από τις ρυθμίσεις που θα παρουσιάσει το υπουργείο μέσα στον Φεβρουάριο θα αφορούν τον τεχνικό κόσμο, ο οποίος έχει εντοπίσει «κενά» στο νόμο και ζητά επανειλημμένα διευκρινιστικές εγκυκλίους, προκειμένου να μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top