Βαρουφάκης: Δεν ήξερα με ποιον να διαπραγματευτώ – Άλλα μου έλεγε ο Ρέγκλινγκ και άλλα η Λαγκάρντ

«Δεν είναι κακός άνθρωπος» δηλώνει σε συνέντευξη για τον Σόιμπλε αλλά «θάβει» τον Ντάισελμπλουμ

Βαρουφάκης: Άλλα έλεγε ο Ρέγκλινγκ και άλλα η Λαγκάρντ

«Δεν ήξερα με ποιον έπρεπε να διαπραγματευτώ» δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον Koen Vidal  και στην εφημερίδα De Morgen, με  τον τίτλο ««Η Ευρώπη βιώνει ένα νέο ‘1930’» και υπέρτιτλο «Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης εξαπολύει νέα επίθεση κατά του ‘βαθέος ευρωπαϊκού κατεστημένου’».

Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα του 2015, δίνει το ιδεολογικοπολιτικό του στίγμα και ανακοινώνει τα σχέδιά του. 

«Το πρόβλημα ήταν ότι οι κύριοι πρωταγωνιστές ήταν εντελώς διχασμένοι  και δεν ήξερα με ποιόν έπρεπε να διαπραγματευτώ και ποιος έπρεπε να πάρει την τελική απόφαση. Υπήρχε μια ομάδα από πεισματάρηδες σκληροπυρηνικούς, οι οποίοι χωρίς το παραμικρό αίσθημα ανθρώπινης συμπόνοιας, ήθελαν να μας επιβάλουν το πρόγραμμα λιτότητας που επιθυμούσαν. Αυτή ήταν λ.χ η περίπτωση του Klaus Regling,  επικεφαλής του ΕΜΣ. Τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ, του εξήγησα ότι μπορούσαμε να εξοφλήσουμε το ΔΝΤ μόνον εάν αδειάζαμε τα συνταξιοδοτικά μας ταμεία.  «Εσύ τι θα έκανες στη θέση μου;», τον ρώτησα. Κι εκείνος χωρίς να σκεφτεί πολύ μού απάντησε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εξοφληθεί το ΔΝΤ. Όταν ερώτησα το ίδιο πράγμα την C. Lagarde, έλαβα μια εντελώς διαφορετική απάντηση. «Δεν είναι δύσκολη η απάντηση Γιάννη», μου είπε αυτή η ιδιαίτερα πραγματίστρια και προικισμένη με κοινό νου γυναίκα. «Δεν μπορείς να εγκαταλείψεις στη μοίρα τους τούς Έλληνες συνταξιούχους. Ας ψάξουμε λοιπόν μαζί μια άλλη λύση».

Όπως προσθέτει «τελικά το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας δεν ήταν παρά ένα σχέδιο διάσωσης μερικών γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που είχαν χορηγήσει στην Ελλάδα μεγάλα δάνεια. Τα δάνεια αυτά έπρεπε να εξοφληθούν μέχρι το τελευταίο σεντ με νέα δάνεια που θα επιβάρυναν τους ευρωπαίους φορολογούμενους…  Ουδέποτε υπήρξε η πρόθεση να διασωθεί ο ελληνικός πληθυσμός».

«Δεν είναι κακός άνθρωπος ο Σόιμπλε»

Για τον Schaeuble πάντως ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας μας αναφέρει ότι «δεν ήταν κακός άνθρωπος»: «Ακόμα και ο W. Schaeuble τον οποίο δεν θέλησα να δαιμονοποιήσω στο βιβλίο μου, το γνώριζε αυτό πολύ καλά. Όπως επίσης γνώριζε ότι τα μέτρα για την ελληνική διάσωση ήταν εντελώς ανεπαρκή. Ο W. Schaeuble δεν είναι κακός άνθρωπος. Αντίθετα, είναι ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη στην Ευρώπη που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Είναι όμως και θύμα ενός λανθασμένου συστήματος». 

«Άλλοτε είναι συντηρητική και άλλοτε έχει προοδευτικές θέσεις η Μέρκελ»

Για το  γεγονός ότι η Merkel θα επανεκλεγεί κατά πάσα πιθανότητα  ως Καγκελάριος και αν αυτό αποτελεί  πικρή ειρωνεία για τον ίδιο επισήμανε:  

«Η επανεκλογή της Μέρκελ δεν αποτελεί ειρωνεία, αντίθετα είναι κάτι αναπόφευκτο που έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν χάσει την ταυτότητά τους. Οι ηγέτες του SPD Schulz και Gabriel ‘ξεσήκωσαν’ μέχρι κεραίας την ατζέντα της Merkel, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να αποτελέσουν σοβαρό αντίπαλο για αυτήν. Οι ψηφοφόροι πάντοτε προτιμούν το αυθεντικό από την απομίμηση».

Για την Μέρκελ πάντως πρόσθεσε:  «Η Μέρκελ είναι πάω από όλα πολιτικός και μπορεί να παίξει το πολιτικό παιχνίδι με επιδέξιο τρόπο. Άλλοτε συμπεριφέρεται ως συντηρητικός και άλλοτε ενστερνίζεται προοδευτικές απόψεις. Όταν άνοιξε τις πόρτες στους πρόσφυγες από τη Συρία, έγραψα ένα άρθρο στο οποίο την επικροτούσα και έγραψα ότι για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό είμαι πάλι περήφανος που είμαι Ευρωπαίος.  Αλλά η γενναιοδωρία της αυτή δεν κράτησε παρά μόνο ένα μήνα, διότι πολύ γρήγορα η αυστριακή κυβέρνηση την έσυρε να κλείσει τα σύνορα με τα Βαλκάνια, για να έλθει αμέσως μετά εκείνη η φρικτή συμφωνία με την Τουρκία…».

Σε αντίθεση με τις μάλλον «διπλωματικές εκφράσεις» που χρησιμοποιεί  για τους κεντροδεξιούς Σόιμπλε και Μέρκελ, για τον Κεντροαριστερό Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι αισθάνεται αδιαφορία και εμμέσως τον παρουσιάζει σαν ένα παράδειγμα για τις αιτίες που οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες υφίστανται  συντριπτικές  ήττες.   «Αδιαφορία είναι η λέξη που καλύτερα από όλα αντιπροσωπεύει αυτό που αισθάνομαι για την ήττα του Jeroen. Ο Jeroen ουδέποτε υπήρξε βασικός πρωταγωνιστής στην ελληνική κρίση. Ήταν πάντοτε ο αποτελεσματικός άνθρωπος του Schaueble, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ενίοτε εμφανιζόταν βασιλικότερος του βασιλέως».

«Μακρόν και Λεπέν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»   

Για το κενό που θέλει να καλύψει με το πολιτικό του κίνημα και τους στόχους του  ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει:

«Ο σπουδαιότερος στόχος είναι να σώσουμε την Ευρώπη εκδημοκρατίζοντάς την. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε τη φάση της αποσύνθεσης. Από τη μια μεριά υπάρχει το βαθύ κατεστημένο από όσους δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα και πεισματικά επιμένουν ότι η πολιτική αυτή αποδίδει. Από την άλλη μεριά υπάρχουν αυτοί που εγώ τους αποκαλώ ‘η διεθνής των εθνικιστών’. Ακραία δηλαδή κινήματα που συνηγορούν υπέρ της διάλυσης της Ευρώπης, όπως το Εθνικό Μέτωπο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η Χρυσή Αυγή και ο Wilders.Το κίνημά μας εκφράζει την άποψη ότι οι δύο αυτοί πόλοι δεν είναι μεταξύ τους εχθροί, αλλά αντίθετα αλληλοτροφοδοτούνται. Ο Macron δηλαδή χρειάζεται την Le Pen για να εκλεγεί και με τη σειρά της η τελευταία χρειάζεται τον πρώτο προκειμένου να γιγαντωθεί». 

Σχετικά με το αν το  DiEM2025 θα μετασχηματιστεί  σε πολιτικό κόμμα αναφέρει  ότι «θα υπάρξει μια σχετική ψηφοφορία στα τέλη Οκτωβρίου» και ότι η δική του θέση είναι να  δραστηριοποιηθεί το κίνημα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και να λάβει μέρος το 2019 στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχω και άλλα ενδιαφέροντα στην ζωή μου»  

Για τις εικόνες στους τηλεοπτικούς δέκτες μετά την καθαίρεσή του  από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στις 6 Ιουλίου 2015, όταν  σηκώθηκε  και έφυγε με την μηχανή του και το γεγονός ότι πολλοί πίστευαν τότε ότι αυτό θα ήταν το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας δηλώνει

«Για να είναι απολύτως ειλικρινής, δεν θα με πείραζε καθόλου εάν η πολιτική μου σταδιοδρομία σταματούσε στις 6 Ιουλίου 2015. Έχω πολλά ενδιαφέροντα στη ζωή μου. Την πολιτική, την  οικονομία, τη μουσική, τις τέχνες, τη λογοτεχνία. Είτε ήμουν είτε όχι στην κυβέρνηση, δεν έχει καμία σημασία ούτε για τον κόσμο ούτε για μένα. Αυτό που πράγματι έχει σημασία είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται εκ νέου σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Έχουμε να κάνουμε με κυβερνήσεις που πρόσφατα πανηγύριζαν για το τέλος της κρίσης, χωρίς καμία από αυτές να αντιλαμβάνεται ότι μια ακόμα σοβαρή κρίση, οικονομική και πολιτική, βρίσκεται προ των πυλών. Πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό και θέλω και εγώ να αναλάβω τις ευθύνες μου»

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top