Κ. Μακρή: Αναιμική η ανάπτυξη το β΄τρίμηνο - Από τις κρατικές δαπάνες αυξήθηκε το ΑΕΠ

Δύσκολο προβλέπεται το δ΄τρίμηνο του 2017

«Καλό νέο» χαρακτήρισε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star που παρουσίασε σήμερα ο Παναγιώτης Στάθης, το γεγονός ότι μετά απο δύο χρόνια ύφεσης,  έχουμε δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Αφορμή η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία είχαμε το δεύτερο τρίμηνο του 2017 0,5% ανάπτυξη με το ΑΕΠ να είναι στο +0,8% συγκριτικά με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία.

Όπως πρόσθεσε όμως «μιλάμε για μια ισχνή ανάπτυξη, η οποία βασίστηκε κατ’ εξοχήν στο κράτος».  

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε η σχολιάστρια του Star, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε μόλις κατά 0,7%, ενώ ώθηση έδωσαν οι κρατικές δαπάνες κατά +3.3%!    

Την ίδια ώρα, διευκρίνισε , ότι «μεγάλη και  ανησυχητική βουτιά  είχαμε στις επενδύσεις», που βρέθηκαν  στο -17,1% το β’  τρίμηνο,  γεγονός που συνεπάγεται   απώλεια 1 δις ευρώ και χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, όταν το α΄τρίμηνο είχαμε +19,6%.

«Στην αποσταθεροποίηση συνέβαλε βεβαίως η καθυστέρηση στο τρίμηνο της αξιολόγησης που πάγωσε τους ενδιαφερομένους επενδυτές» σχολίασε η Κ. Μακρή και συμπλήρωσε:   

«Η αρχική πρόβλεψη για την ανάπτυξη ήταν για 2,7%, αλλά  ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 1,8%. Μ’ αυτά τα στοιχεία θα πιάσουμε τον στόχο για 3% στο γ΄και δ΄τρίμηνο;».  

Κατέληξε στο σχόλιό της η Κ. Μακρή:  

«Το τρίτο τρίμηνο πάει καλά με τουρισμό, μεταποίηση , λιανεμπόριο , έχει θετικά σημάδια. Το τέταρτο όμως ειναι δύσκολο. Αφ’ ενός υπάρχει μια τεράστια φοροκαταιγίδα που θα αφαιρέσει χρήματα απο την ανάπτυξη, αφ’ ετέρου πρέπει να κλείσει γρήγορα η τρίτη  αξιολόγηση για να μην σέρνεται η οικονομία και πάλι. Άρα ειναι ένα μεγάλο στοίχημα».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top