Μήνυμα από Βρυξέλλες σε Αθήνα και… Ουάσινγκτον: Υπάρχει βούληση, τη Δευτέρα θα ληφθεί απόφαση!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Μήνυμα από Βρυξέλλες σε Αθήνα και… Ουάσινγκτον: Υπάρχει βούληση, τη Δευτέρα θα ληφθεί απόφαση!

Ισχυρή πολιτική βούληση, παρά τις τεχνικές δυσκολίες, αποπνέουν όλες τις τελευταίες ώρες οι βασικοί παράγοντες που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα ως προς την δυνατότητα να υπάρξει τελικά αίσια έκβαση στην ελληνική υπόθεση με πρώτο σταθμό το Εurogroup της Δευτέρας. 

Το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που στέλνουν οι ιθύνοντες της ευρωζώνης, της Κομισιόν και των κρατών-μελών που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση, είναι πως τη Δευτέρα θα ληφθεί μια απόφαση που θα είναι έγκαιρη και επαρκής: έγκαιρη για το χρονοδιάγραμμα προς την εκταμίευση και την αποπληρωμή των ελληνικών υποχρεώσεων και επαρκής για το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και την συνομολόγηση ετήσιου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα. 

«Μην υποτιμάτε την πολιτική βούληση να ξεπεραστούν τα προβλήματα της ευρωζώνης», υπενθυμίζουν οι ίδιοι παράγοντες και παραπέμπουν στην άρτια τεχνική προετοιμασία της συζήτησης των 19 Υπουργών. 

Προς αυτόν το σκοπό, το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες θα συνέλθει για μια ακόμη φορά η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (EWG) για να προσυπογράψει:

1) το προσχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης της Ελλάδας, που θα έχει συντάξει η Κομισιόν σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς

2) να παρουσιάσει ένα σχεδόν τελικό κείμενο που θα αποσαφηνίζει τις θέσεις των κρατών μελών, του ESM και της Κομισιόν για την «σαφήνεια» που μπορεί να υπάρξει γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Ο σκοπός είναι το μεν πρώτο κείμενο να αναφέρει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ολοκλήρωσε την απαραίτητη και συμφωνημένη νομική διαδικασία ( και προς αυτόν το σκοπό τα στελέχη της τρόικας ήδη έχουν αρχίσει και μεταφράζουν το πολυνομοσχέδιο ).

Η νομική διαδικασία περιλαμβάνει 100 περίπου προαπαιτούμενα. Το Εurogroup θα καλέσει στη συνέχεια την Ελλάδα να ολοκληρώσει άλλα 40 τα οποία είναι διοικητικής φύσεων ( εκτελεστικές πράξεις, εγκύκλιοι κτλ.) και προϋποθέτουν τη νομοθέτηση των πρώτων 100. Με την εκτέλεσή τους, η τρόικα θα συντάξει την τελική έκθεση συμμόρφωσης που θα ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 7,5 δισ. (την οποία θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM εν ευθέτω χρόνω). 

Βεβαίως το Eurogroup θα αναφέρει ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση θα είναι και η απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συμμετοχή. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ίδιο βράδυ το ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει μια σχετική δήλωση πρόθεσης. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν στο Εurogroup θα βρεθεί ο Τόμσεν ή η Λαγκάρντ, όμως στο τέλος της μέρας, ο ένας από αυτούς θα πρέπει να έχει δώσει τα χέρια με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και για το θέμα του χρέους. 

Ως εκ τούτου, το 2ο κείμενο που θα πρέπει να εγκρίνει το EWG θα είναι και το καθοριστικότερο. Η ευρωζώνη θα προσφέρει στο ΔΝΤ τη δυνατότητα εκτέλεσης μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους το 2018, που θα μειώσουν το συνολικό του ύψος κατά 20 μονάδες σε καθαρή συνολική αξία και θα κρατούν της χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κάτω από το 15% για το μεγαλύτερο διάστημα της αποπληρωμής.

Μέσα στις επιλογές θα υπάρχουν η αποπληρωμή του ΔΝΤ και των διμερών δανείων του 2010 με τα υπόλοιπα των 86 δις του προγράμματος και τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων, όπως και επέκταση της ωρίμανση των δανείων του EFSF/ESM στα 40 έτη. 

Ανοικτό παραμένει το με ποιες παραδοχές για την ανάπτυξη και για πόσο βάθος χρόνου θα γίνουν οι συγκριμένες προβλέψεις (καθοριστικές για το DSA), αλλά και το αν και κατά πόσο η συμφωνία θα κοινοποιηθεί σε πάσα λεπτομέρεια μόνο προς το ΔΣ του ΔΝΤ και όχι προς το κοινό.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top