Ένα πολύ αιχμηρό «αγκάθι» έχει απομείνει στη διαπραγμάτευση όπως μετέδωσε ο Σπύρος Δημητρέλης,  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, για τις πληροφορίες από τη νέα συνάντηση σήμερα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς.

Όπως ανέφερε ο οικονομικός συντάκτης του Star, το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους  4,2% που πέτυχε η Ελλάδα  μπορεί να διατηρηθεί το ‘ 17 και το  ’18 και ζητά νέα μέτρα!  Η κυβέρνηση από την πλευρά της εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει τελικά μέτρα ύψους 500 εκ. ευρώ,  κυρίως «σκουπίζοντας»  τις  τελευταίες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει.    

‘Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές για τις προθέσεις της κυβέρνησης, από το 2018:   

-Καταργείται η έκπτωση 1,5 % στην παρακράτηση φόρου στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.

-Καταργείται η φοροαπαλλαγή 10% για τις ιατρικές δαπάνες.  

- Μειώνεται κατά  50% το επίδομα θέρμανσης  

- Καταργούνται τα υπόλοιπα επιδόματα για τους δικαιούχους εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.  

Και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση

Στην διαπραγμάτευση προσήλθε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας προκειμένου να συμμετάσχει στη συζήτηση για χρηματοπιστωτικά.    

Όπως ανέφερε επίσης ο Σπ. Δημητρέλης, σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζικό παράγοντα,  η ΕΚΤ προκειμένου να  εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απαιτεί να υπάρξει νομικό κείμενο με τη νέα ρύθμιση του χρέους και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και δεν αρκείται στις προφορικές δεσμεύσεις.   

Tags: