Αγώνα δρόμου για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (το λεγόμενο staff level agreement) κάνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μετά και την απόφαση να μείνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζεται αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι την 20η Μαρτίου.

«H αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα» είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα παραμείνουν 3 ή 4 πολιτικά θέματα προς επίλυση, ίσως αργότερα, και θα συνεχιστεί η συζήτηση».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το staff level agreement (SLA) είναι εντός του προγράμματος, δηλαδή έως και το 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό (το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Όπως τόνισε, στα εργασιακά υπάρχει μία απόσταση: «Το εργασιακό έχει  μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, και το θεωρεί ξεχωριστό».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «το βασικό κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά».

«Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών, αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε» (σημειώνεται ότι τα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο SLA) πρόσθεσε.

Τέλος, ο κυβερνητικός παράγοντας υπογράμμισε πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

Tags: