Νέα μέτρα ή… Grexit; Ψάχνουν συμβιβαστική λύση για να κλείσει η 2η αξιολόγηση

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο, εντείνονται, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τον πάγο από την Άνγκελα Μερκελ, η οποία σύμφωνα με πηγές της καγκελαρίας, παρέπεμψε τον Αλέξη Τσίπρα στους θεσμούς για την λύση του γόρδιου δεσμού της αξιολόγησης, η κυβέρνηση αναζητεί συμβιβαστική λύση, ώστε και να ξεκλειδώσει την διαπραγμάτευση, αλλά και να μπορεί την όποια συμφωνία να την περάσει στο εσωτερικό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός της εβδομάδας και πάντως μέχρι την Πέμπτη που συνεδριάζει το Euro Working Group, που είτε θα αφορούν σε νομοθέτηση εκκρεμοτήτων της δεύτερης αξιολόγησης, είτε έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Επιπλέον, αναμένοντας και την συνεδρίαση του ΔΝΤ την Δευτέρα, μελετούν σχέδια για τη μείωση του αφορολογήτου, ζητώντας όμως ως αντίβαρο συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους δανειστές για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Μείωση αφορολογήτου χωρίς άλλα μέτρα, δηλαδή μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ΕΝΦΙΑ ή μείωση του φόρου επιχειρήσεων που μπορεί να φέρει ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει», ξεκαθαρίζει ο Πάνος Καμμένος στην Real News.

Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο πληθαίνουν οι φωνές που επαναφέρουν το θέμα του Grexit. Βουλευτής του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ ενόψει εκλογών, τόνισε σε συνέντευξη του πως «δεν πρέπει να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλά πρέπει ανοικτά και ειλικρινά να θέσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα προς την έξοδο (από την Ευρωζώνη), με έναν τρόπο φιλικό».

Αίσθηση προκαλεί άρθρο πρώην στελέχους του ΔΝΤ στο Bloomberg πως θα πρέπει να διαγραφεί το χρέος και να εγκαταλειφθεί η πολιτική της λιτότητας, προκειμένου η χώρα να έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί εκ νέου και να προσελκύσει νέες επενδύσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top