Στον αέρα η πολυμερής συνάντηση για το Κυπριακό- Ανοιχτό το αν θα συμμετέχει ο Ερντογάν

Εντείνονται οι επαφές από ελληνικής πλευράς για το ζήτημα

Στον αέρα η πολυμερής συνάντηση για το Κυπριακό- Ανοιχτό το αν θα συμμετέχει ο Ερντογάν

Στον αέρα είναι η πολυμερής σύνοδος για το Κυπριακό, με τους Τούρκους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αν θα συμμετάσχει τελικά ο Ερντογάν ή όχι. Σε περίπτωση που η εκπροσώπηση Ελλάδας- Τουρκίας- Βρετανίας γίνει σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών... οι προσδοκίες δεν μπορεί να είναι υψηλές.

Οι Ελληνοκύπριοι θα προτιμούσαν η διάσκεψη που ξεκινά στις 9 του μήνα να είναι open ended και να μην προβλέπεται ολοκλήρωση ως τις 12 Ιανουαρίου. Και αυτό, για να μην μπορούν να ασκηθούν πιέσεις...απέναντι στο φόβο του αδιεξόδου.

Την ίδια ώρα, εναλλακτικό σχέδιο Β', σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό έχει εκπονήσει η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», τις οποίες δημοσίευσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο εθνικιστής τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλους τομείς.

Συναντήσεις Κοτζιά

Την πρώτη συνάντηση τους για το 2017 πραγματοποιούν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσης, συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε θα έχει σήμερα στις 15:00 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου.

Αύριο στις 10 το πρωί, συνάντηση για το ίδιο θέμα θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Επικρατείας της Μεγάλης Βρετανίας αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Άλαν Ντάνκαν.  

Οι συνομιλίες Τσίπρα με την Τερέζα Μέι

Στη διατήρηση της δυναμικής στις συνομιλίες για το Κυπριακό επικεντρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέι, σύμφωνα με την Downing Street.

Εκπρόσωπος της Βρεττανής πρωθυπουργού είπε ότι το αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η επικείμενη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.

«Η πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση των συνομιλιών. Συζήτησαν πώς να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε ότι η Μέι διαβεβαίωσε ξανά για την ετοιμότητα της κυβέρνησής της να βοηθήσει τη διαδικασία «με όποιον τρόπο μπορεί».

Μετά την Μέι, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνομιλίες με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

Η κυβέρνηση αναμένει κλίμα συναίνεσης στα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, που θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα. Την Τρίτη θα γίνει η ενημέρωση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα συναντηθεί ο Κοτζιάς

Αγωνία για τις επιπτώσεις του χάους στην Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top