157,2 εκατομμύρια δολάρια πωλήθηκε πίνακας του Μοντιλιάνι

Είναι ο τέταρτος πιο ακριβός πίνακας της ιστορίας

Πώληση μαμούθ για πίνακα του Μοντιλιάνι

Τα 157,2 εκατομμυρία δολάρια "έπιασε" ο πίνακας του ιταλού ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι, «Nu couche». Η πώληση έγινε μέσω του διάσημου οίκου Σόθμπις και το «αστρονομικό» ποσό που δαπανήθηκε για αυτόν, τον έθεσαν, ως τον τέταρτο πιο ακριβό της ιστορίας, που πωλείται ποτέ σε δημοπρασία.

Η τιμή εκκίνησης ήταν 125 εκατομμύρια δολάρια για τους ενδιαφερόμενους συλλέκτες και σκαρφάλωσε ως τα 139. Τελικά, έφτασε τα 157,2 εκατομμύια δολάρια μαζί με τα έξοδα και τις προμήθειες της αγοραπωλησίας.

Η δημοπρασία υλοποιήθηκε τηλεφωνικά και σε αυτήν συμμετείχαν μόνο ιδιώτες συλλέκτες. Το ενδιαφέρον για τον πίνακα δεν ήταν μεγάλο, καθώς το κόστος του ήταν απαγορευτικό. Ο οίκος Σόθμπις δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αγοραστή.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε μετά το πέρας της δημοπρασίας, ο Σάιμον Σο, συνεπικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου δημοπρασιών, στάθηκε στην σημασία και την επιτυχία της πώλησης αυτής, καθώς ο φημισμένος οίκος στα 277 χρόνια λειτουργίας του, ουδέποτε έχει πουλήσει σε αυτή την τιμή.

Ο πίνακας του 1917 ανήκει σε μια σειρά 22 έργων του καλλιτέχνη, που απεικονίζουν γυμνές γυναίκες.  Εννέα από αυτά βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών συλλεκτών.

Ο Σάιμον Σο χαρακτήρισε το έργο ακόμα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του, «διακριτικά ριζοσπαστικό», δήλώνοντας:

Ενώ έχει ρίζες στην παράδοση, αντανακλά την αλλαγή στη θέση τη γυναίκας κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μια σύνθεση των ιστορικών αυθεντιών του γυμνού και της νέας ζωγραφικής του 20ου αιώνα, αλλά επίσης η ενσάρκωση της χειραφέτησης της γυναίκας που είναι κυρία του εαυτού της και έχει σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Το έργο αποσπά εντελώς το βλέμμα μας”.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top