«Έφυγε» από τη ζωή στα 76 του χρόνια ο αστροφυσικός Στίβεν Χοκινγκ

Θλίψη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα - Νέα ενημέρωση: 10:40

Πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 76 ετών, ο διαπρεπής Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, ο οποίος ήταν σπάνιος άνθρωπος και σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη», ανέφεραν στην ανακοίνωση του θανάτου του τα παιδιά του, Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ και συνέχισαν:

«Μια φορά είχε πει "δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς". Θα μας λείπει για πάντα».

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 και εκτός από ένας σπουδαίος επιστήμονας, υπήρξε κι ένα παγκόσμιο σύμβολο θέλησης και αγάπης για τη ζωή.

Στα 21 του χρόνια διαγνώστηκε με μια νευρο – εκφυλιστική νόσο, τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία τον είχε αφήσει παράλυτο και  πολλοί θεωρούσαν ότι είναι ένα θαύμα που έζησε τόσο πολύ.

«Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αξιοποιώ στο έπακρο κάθε λεπτό», είχε δηλώσει σε ντοκιμαντέρ που έγινε για τη ζωή του.

Οι γιατροί μετά τη διάγνωση της ασθένειάς του, του έδωσαν μόλις δύο χρόνια ζωής, αλλά εκείνος αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα σχετικά με την ασθένειά του.

«Πρόκειται για μια απίστευτα μεταβλητή διαταραχή από πολλές απόψεις. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν δύο έως τρία χρόνια μετά τη διάγνωση. Αλλά αυτό σημαίνει πως οι μισοί περίπου ζουν περισσότερο. 

Το προσδόκιμο ζωής ενεργοποιεί δύο πράγματα: οι κινητικοί νευρώνες που διατρέχουν το διάφραγμα, δηλαδή οι μύες του σχετίζονται με το αναπνευστικό. Κοινός τρόπος θανάτου των ασθενών είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ακόμη ένα είναι η επιδείνωση καταπιεσμένων μυών που μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμού και αφυδάτωση.

Εάν κάποιος ασθενής δεν έχει αυτά τα δύο, μπορεί να ζήσει για μεγάλο διάστημα, ακόμα και εάν χειροτερεύσει.

Αυτό που συνέβη στον Χόκινγκ είναι απλά εκπληκτικό. Αυτός σίγουρα είναι εξαίρεση», είχε δηλώσει ο Λιο ΜακΚλάσκι, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής του ALS Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Ο Χόκινγκ μελέτησε και ανέπτυξε θεωρίες για τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος, προσπάθησε να κάνει κατανοητή τη φυσική στους απλούς πολίτες, έγραψε μνημειώδεις μελέτες και βιβλία και αφήνει πίσω του μια σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα.

Ο διάσημος αστροφυσικός, ο οποίος δεν άφησε την αναπηρία του ούτε στιγμή να του στερήσει τα όνειρά του, εκτός από θεωρητικός φυσικός, υπήρξε κοσμολόγος και συγγραφέας.

Ήταν Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ενώ από τα σημαντικότερα έργα της ζωής του ήταν η συνεργασία του με τον Ρότζερ Πένροουζ στα θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας και η θεωρητική του πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία.

Ο Στίβεν Χόκινγκ παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top