Έφεση κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα καταθέσει ο Καταλανός ηγέτης

Διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη για την προφυλάκιση μελών της καταλανικής κυβέρνησης

Έφεση στο ένταλμα σύλληψης θα ασκήσει ο Πουτζδεμόν

Σήμερα εκδίδεται (σύμφωνα με δικαστική πηγή στη Μαδρίτη) το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή που 8 υπουργοί της καθαιρεθείσας κυβέρνησης του, έχουν κριθεί προφυλακιστέοι από την ισπανική δικαιοσύνη.

ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΦΕΣΗ Ο ΠΟΥΤΖΔΕΜΟΝ

Από τις Βρυξέλλες, ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε χθες στο δίκτυο VRT της φλαμανδικής τηλεόρασης:

«Ο πελάτης μου είπε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα κατά του ιδίου και τεσσάρων από τους υπουργούς του που βρίσκονται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο και αρνήθηκαν να παρουσιασθούν στο δικαστήριο. Αυτό σημαίνει κατά την πρακτική της ισπανικής δικαιοσύνης ότι θα αποσταλεί τώρα αίτηση έκδοσης στην ομοσπονδιακή εισαγγελία στις Βρυξέλλες».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο πελάτης του θα παραμείνει στο Βέλγιο, ο Πολ Μπέκερτ απάντησε:

«Φυσικά. Έχει δεσμευθεί να συνεργασθεί με τις βελγικές αρχές».

Μόλις η αίτηση έκδοσης μεταβιβασθεί, η βελγική δικαιοσύνη, θα έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών για να την εξετάσει. Στην περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί από βέλγο δικαστή, ο Πουτζδτεμόν θα καταθέσει έφεση, διευκρίνισε ο Πολ Μπέκερτ.

Νωρίτερα χθες, σε σύντομο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την καταλανική τηλεόραση, ο Πουτζδεμόν «απαίτησε την αποφυλάκιση» των συναδέλφων του λέγοντας ότι η απόφαση της δικαιοσύνης δεν αποτελεί πλέον «μία εσωτερική ισπανική υπόθεση» και ότι «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιληφθεί τον κίνδυνο που αυτή σημαίνει».

«ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, συγκεντρώθηκαν το χθεσινό βράδυ στη Βαρκελώνη με πρόσκληση του αυτονομιστικού κινήματος Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC).

«Δεν πρόκειται για δικαιοσύνη. Είναι δικτατορία!», φώναζαν οι διαδηλωτές, καθώς  και «Ντροπή για την Ευρώπη», που αρνήθηκε να μεσολαβήσει υπέρ των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε σήμερα η καταλανική τηλεόραση, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα επίσης στη Ζιρόνα, τη Ταραγκόνα και τη Λέριντα.

Τέλος, η FC Barcelona έλαβε θέση εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «λυπάται» για την προφυλάκιση των καθαιρεθέντων υπουργών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top