Μπελάδες για την «Amazon»: Πρέπει να επιστρέψει φόρους 250 εκατομμυρίων ευρώ

Τι ζητά η Ευρώπη από την μεγαλύτερη εταιρία διαδικτυακών πωλήσεων παγκοσμίως

Την καταβολή περίπου 250 εκατoμμυρίων ευρώ σε φόρους στο Λουξεμβούργο ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από την «Amazon».

Αιτία, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη εταιρία διαδικτυακών πωλήσεων παγκοσμίως, φέρεται να απολάμβανε αθέμιτα φορολογικά προνόμια από το 2003:

«Το Λουξεμβούργο παρείχε παράνομα φορολογικά προνόμια στην Amazon. Ως εκ τούτου, σχεδόν τα τρία τέταρτα από τα κέρδη της Amazon δεν φορολογήθηκαν» ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Όπως εξήγησε η Βεστάγκερ, η «Amazon» είχε επωφεληθεί από τις άκρως ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες που ίσχυαν στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται και η έδρα των κεντρικών γραφείων της αμερικανικής εταιρίας στην Ευρώπη.

Η «Amazon» από τη μεριά της, απαντά πως δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από το Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι «πληρώσαμε τους φόρους σε πλήρη συμφωνία τόσο με τους νόμους του Λουξεμβούργου, όσο και με τους διεθνείς κανόνες».

Εκτός από την «Amazon», η Βεστάγκερ έχει οδηγήσει στα δικαστήρια και την Ιρλανδία, επειδή απέτυχε να συλλέξει το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους, από την Apple.

«Η Amazon έχει σκόπιμα υιοθετήσει αυτές τις αμφίβολες φορολογικές πρακτικές, εκτρέποντας τις online πωλήσεις που γίνονται από πελάτες Ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας κ.α) μέσω των χειρισμών της στο Λουξεμβούργο, με αποτέλεσμα να επωφελείται των παράνομων πρακτικών» δηλώνει ο Louise Gracia καθηγητής της Σχολής Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Όπως ο ίδιος τονίζει, «αυτό το οικονομικό τέχνασμα έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τις επιστροφές φόρων στις οικονομίες της Ευρώπης».

Άλλωστε όπως εξηγεί ο Louise Gracia, «οι φόροι δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα χρήματα, αλλά και με κοινωνικές ή ηθικές διαστάσεις που συνδέονται με τις ιδέες της νομιμότητας, αποτελώντας μια κοινή υποχρέωση».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top