Την Τετάρτη ξεκινά η 19η διμερής σύνοδος κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας στο Κίεβο

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Ξεκινά η 19η διμερής σύνοδος κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας

Η 19η διμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας ξεκινά αύριο και μεθάυριο (12-13 Ιουλίου) στο Κίεβο για την επικύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης (συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς και συνολικής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών και της πρόσφατης έναρξης ισχύος της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους ουκρανούς πολίτες - ΑΑ / DCFT).

Η ΕΕ θα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ. Η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο Πέτρο Πόροσενκο. Η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι και ο Αντιπρόεδρος  Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι Χαν και Μάλμστρομ θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία για την επιβεβαίωση της ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας και θα συζητηθεί η πρόοδος και η υποστήριξη της ΕΕ για το ουκρανικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης θέματα κρίσης και συγκρούσεων, καθώς και ζητήματα περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία, η ενεργειακή ασφάλεια και οι προετοιμασίες της Διάσκεψης Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση του 2017, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο.

Οι αρχηγοί θα  χαιρετίσουν τα θετικά αποτελέσματα της προσωρινής εφαρμογής της ΑΑ / DCFT από τον Ιανουάριο του 2016. Η συμφωνία DCFTA είχε θετικό οικονομικό αντίκτυπο, καθιερώνοντας σταθερά την ΕΕ ως κύριο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας και αυξάνοντας το εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας 30% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι ηγέτες θα επισημάνουν επίσης τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ και χαιρετίζουν την εκταμίευση, τον Απρίλιο του 2017, της δεύτερης δόσης της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ ύψους 600 εκατ. Ευρώ.

Θα τονίσουν τη σημασία της εφαρμογής όλων των μέτρων πολιτικής που συνδέονται με την τρίτη δόση του προγράμματος έως το τέλος του έτους. Θα συζητήσουν επίσης τις προτεραιότητες για τη βοήθεια της ΕΕ το 2017, οι οποίες περιλαμβάνουν στήριξη στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, στις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας και στην ενεργειακή απόδοση, καθώς και στην τεχνική βοήθεια για τη στήριξη βασικών μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης.

Η σύνοδος κορυφής θα επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες θα προβούν σε απολογισμό της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ, στην κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και θα υπενθυμίσουν την πλήρη υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες.

Aκόμη, ενδέχεται να καταδικάσουν την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις  περιοχές που  δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, το Ντόνετσκ και το Λουάνσκ, καθώς και στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. Τέλος, οι ηγέτες θα καταδικάσουν τους συνεχιζόμενους αναγκαστικούς περιορισμούς στην εργασία της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top