Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία – Έντονα αντέδρασαν οι γείτονες

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 Ευρωκοινοβούλιο διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Νέο «χαστούκι» δίνουν στον σουλτάνο οι Ευρωπαίοι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα Πέμπτη να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για την Τουρκία, όπου για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, σε περίπτωση που η τουρκική Κυβέρνηση προχωρήσει στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγέλλει και στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

Η έκθεση περιγράφει σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, σε σχέση με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Δείτε επίσης: Βόμβα: «Ο Ερντογάν σκηνοθέτησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία»

Δείτε επίσης: Κρίσιμη συνεδρίαση για το Κυπριακό- Δεν πάνε προς το παρόν οι πρωθυπουργοί στην Ελβετία

Γιλντιρίμ: Για μας η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκυρη

Για μας η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκυρη, δεν ισχύει. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σχολιάζοντας την έγκριση της έκθεσης του ΕΚ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει καμιά σημασία για την Τουρκία αυτή η έκθεση και πως η ΕΕ είναι μπερδεμένη.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία έχει πάντοτε επιλογή και έχει και άλλο δρόμο να ακολουθήσει.

“Δεν είμαστε χωρίς εναλλακτική”, είπε.

Αναξιόπιστη η έκθεση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λέει ο Τσελίκ

Μη αντικειμενική και αναξιόπιστη χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ την έγκριση της έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η έκθεση έχει πολιτικό χαρακτήρα, λέγοντας ότι όταν φτάσει στην τουρκική πλευρά, θα την επιστρέψουν, χωρίς να την αξιολογήσουν καν.

Και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεϊν Μουφτούογλου, με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η έκθεση είναι μονόπλευρη και προφανώς ετοιμάστηκε εξυπηρετώντας συγκεκριμένους κύκλους, ενώ όπως αναφέρει δεν θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις. Αναφέρει ακόμη ότι η αυτή η απόφαση βασίζεται σε συκοφαντίες και αβάσιμους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει για την τουρκική πλευρά.

Της ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top