H Κομισιόν «τιμωρεί» τα κράτη μέλη που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες

Οργισμένος ο Τίμμερμαν με όσους δεν δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων

H Κομισιόν τιμωρεί τα κράτη που δεν δέχονται πρόσφυγες

Την πρόθεση της Κομισιόν να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει για τα κράτη μέλη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης, επιβεβαίωσε σήμερα ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φράνς Τίμμερμανς, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι "προς το παρόν η Κομισιόν εκτιμά ότι η μετεγκατάσταση μπορεί να επιταχυνθεί δια της πολιτικής πειθούς".

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα των συζητήσεων στο κολέγιο των Επιτρόπων, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, μεταξύ των οποίων ήταν και η 9η έκθεση προόδου σχετικά με τα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, η οποία αξιολογεί τις ενέργειες που έγιναν από τις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ο Φράνς Τίμμερμανς χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε ενάντια στα κράτη μέλη που δε δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων, ή αποφεύγουν να συμμετάσχουν στην κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε τους ηγέτες αυτών των χωρών "πλανημένους, αν νομίζουν ότι μόνο με την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων λύνεται το πρόβλημα", αντέτεινε δε ότι απαιτείται "ολιστική αντιμετώπιση". Ο Φρανς Τίμμερμανς αποκάλυψε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι εντός του τελευταίου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων χρησιμοποίησε ακόμα σκληρότερη γλώσσα.

Σύμφωνα με την έκθεση το τελευταίο διάστημα έγιναν 13.968 επανεγκατάστασεις και  3.813 μετεγκαταστάσεις, με τον μεγαλύτερο αριθμό τον Δεκέμβριο (1.926 - 764 από την Ιταλία και 1.162 από την Ελλάδα). Ο συνολικός αριθμός των μετεγκαταστάσεων ανέρχεται τώρα σε 11.966 (8.766 από την Ελλάδα και 3.200 από την Ιταλία).

"Ωστόσο, τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να διατηρήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και να επιτύχουν τους μηνιαίους στόχους που έθεσε η Επιτροπή για 1.000 μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και 2.000 από την Ελλάδα", σημειώνουν οι κοινοτικές υπηρεσίες.

Αντιθέτως χώρες όπως η Φιλανδία  βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση της δέσμευσής της για μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα (560 από τους 1.299 που έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα) και την Ιταλία (359 από 779). Ωστόσο, πρέπει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τον βαθμό εκπλήρωσης των δεσμεύσεών τους, ιδίως όσα δεν έχουν ακόμη αρχίσει να πραγματοποιούν μετεγκαταστάσεις.

Σε σχέση με την Επανεγκατάσταση (από την Τουρκία στην ΕΕ), τα κράτη μέλη συνέχισαν να παρέχουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, με 13.968 από τις συμφωνηθείσες 22.504 επανεγκαταστάσεις να έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την επανεγκατάσταση. Από την προηγούμενη έκθεση, 913 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο. Επανεγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 21 κράτη επανεγκατάστασης (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο). Η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο , η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες, καθώς και οι συνδεδεμένες χώρες Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία, έχουν ήδη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους.

Από τις 4 Απριλίου 2016, 3.098 Σύριοι έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία στην ΕΕ, εκ των οποίων 487 μετά την προηγούμενη έκθεση. Οι τουρκικές αρχές τηρούν την υπόσχεσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αυξήσουν τον αριθμό των υποψηφίων για επανεγκατάσταση. Τα κράτη μέλη οφείλουν να συνεχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την επανεγκατάσταση, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καταλήγει η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  αρμόδιος για την έκθεση Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σήμερα στις ΗΠΑ για συναντήσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ο κ. Αβραμόπουλος θα επιβεβαιώσει τους δεσμούς και τη μακρόχρονη συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ και θα συζητήσει για τη συνέχιση και εμβάθυνση της διατλαντικής συνεργασίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του κυβερνοεγκλήματος, καθώς επίσης και τις παγκόσμιες προκλήσεις του μεταναστευτικού. Ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας κ. Kelly και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου κ. Flynn στην Ουάσινγκτον, και στη συνέχεια με τον Σύμβουλο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας του Λευκού Οίκου κ. Giuliani στη Νέα Υόρκη.  

Του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου

 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top