Aπόδραση από το Αλκατράζ: Ξανανοίγει ο φάκελος της υπόθεσης - Επέζησαν οι τρεις δραπέτες;

55 χρόνια μετά εμφανίζεται ένα μυστηριώδες γράμμα

Ξανανοίγει η υπόθεση απόδρασης του Αλκατράζ

Το FBI ξανανοίγει την υπόθεση της θρυλικής απόδρασης από τις φυλακές του Αλκατράζ τριών κρατουμένων το 1962 – αφού έλαβαν ένα μυστηριώδες  γράμμα από κάποιον άντρα που ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους δραπέτες.

Οι αδερφοί john και Clarence Anglin και ο Frank Morris κατάφεραν να φτιάξουν ένα τούνελ έξω από το κελί τους, στις 11 Ιουνίου 56 χρόνια πριν. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν στα θολά νερά του κόλπου του San Francisco. Δεν τους εντόπισαν ποτέ. Πολλοί πίστευαν ότι πνίγηκαν.

Η κινηματογραφική απόδραση

 

Οι τρεις βαρυποινίτες λάξευαν υπομονετικά επί μήνες το κατεστραμμένο σκυρόδεμα γύρω από έναν αεραγωγό, που τον συνέδεε με τα κελιά τους χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία, όπως ένα μεταλλικό κουτάλι κι ένα μαχαίρι για το βούτυρο προκειμένου να βγουν σ’ έναν αφύλακτο διάδρομο 90 εκατοστών.

Aπό αριστερά: Frank Morris και οι αδερφοί john και Clarence Anglin 

Για να μη γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς που επιθεωρούσαν τα κελιά τη νύχτα, είχαν κατασκευάσει ομοιώματα των προσώπων τους με ένα μείγμα σαπουνιού, χαρτιού υγείας και πραγματικές τρίχες, τα οποία τοποθετούσαν στα μαξιλάρια τους.

Οι δραπέτες ανέβηκαν στη στέγη της πτέρυγας των κελιών τους κι έστησαν ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο. Τη σχεδία τους την έφτιαξαν χρησιμοποιώντας πάνω από 50 κλεμμένα αδιάβροχα και τα κουπιά από κομμάτια παλιών ξύλων.

Τη νύχτα της 11ης Ιουνίου όλα ήταν έτοιμα και η ομάδα έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο της απόδρασης.

Τα δύο αδέρφια και ο Frank Morris μετέφεραν τη σχεδία τους μέσω ενός αεραγωγού 17 μέτρων και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς κατάφεραν να πηδήξουν δύο φράχτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και να φθάσουν στην ακτή. Εκεί χρησιμοποίησαν ένα ακορεντόν για να φουσκώσουν την αυτοσχέδια σωσίβια λέμβο και ξανοίχτηκαν στον Κόλπο του San Fransisco γύρω στις 10 το βράδυ, όπως πιστεύεται.

Την επομένη, στη διάρκεια του ελέγχου ρουτίνας στις 7.15 π.μ. οι δεσμοφύλακες αντιλήφθηκαν την απουσία των τριών κρατουμένων και ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος για τον εντοπισμό τους.

Κομμάτια αδιάβροχων και τα αυτοσχέδια κουπιά από το κόντρα πλακέ εντοπίστηκαν στο κοντινό Nησί του Αγγέλου και τυπικά ο φάκελος έκλεισε με την γνωμάτευση του FBI ότι οι δραπέτες πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του κόλπου.

Όμως, ένα χειρόγραφο γράμμα έφτασε στα χέρια των Αρχών το 2013, αλλά δημοσιοποιήθηκε φέτος, όπου αυτός που το έγραψε ισχυρίζεται ότι είναι ο John Anglin.

«Το όνομά μου είναι John Anglin. Απέδρασα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 μαζί με τον αδερφό μου Clarence και τον  Frank Morris. Είμαι 83 ετών και έχω καρκίνο». Αυτή είναι γη αρχή του γράμματος.

Αναφέρει επίσης ότι προσπαθεί να διαπραγματευθεί με την Αστυνομία, δεχόμενος να επιστρέψει στη φυλακή για ένα χρόνο σε αντάλλαγμα τη λήψη θεραπείας για τον καρκίνο.

Το γράμμα διαβάζεται με δυσκολία, ωστόσο φαίνεται ότι ο Anglin ζούσε στο Seattle για δεκαετίες μετά την απόδραση και ότι έζησε στη Βόρεια Ντακότα από το 1990 έως το 2005. Μετά μετακόμισε στην Καλιφόρνια.

Το FBI ανέλυσε το σημείωμα για δείγματα DNA και δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά δεν κατάφερε να βγάλει άκρη, με αποτέλεσμα το μυστήριο να παραμένει άλυτο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

 

Πηγή: Daily Mail

Φωτό: Daily Mail, AP, Wikipedia

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top