Επιστήμονες βρήκαν τον μανδύα που τα κάνει...αόρατα!

Η τεχνολογία ξεπήδησε μέσα από τις σελίδες του Χάρι Πότερ

Έναν «αόρατο μανδύα», σαν εκείνο που φορούσε ο μαθητευόμενος μάγος Χάρι Πότερ, κατάφεραν να κατασκευάσουν επιστήμονε�� στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής διευθυντή του Τμήματος Επιστήμης Υλικών καθηγητή Σιάνγκ Ζανγκ, ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν έναν υπερβολικά λεπτό μανδύα αορατότητας, που όταν «πέφτει» πάνω σε διάφορα αντικείμενα έχει τη δυνατότητα να αλλοιώνει την εξωτερική τους εμφάνιση ή και να τα εξαφανίζει.

Οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και γι’ αυτό και θα χρειαστούν πέντε με δέκα χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν οι πρακτικές εφαρμογές.
cloak.jpg

Μέχρι στιγμ��ς, ο νέος μανδύας-δέρμα μπορεί να πάρει το σχήμα του όποιου αντικειμένου και να το αποκρύψει από το ορατό φως.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι μελέτες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και γι’ αυτό το λόγο τα «κολπάκια» πετυχαίνουν μόνο σε μικροσκοπικά αντικείμενα, αλλά μελλοντικά μπορεί να βελτιωθεί, ώστε να κρύβει και πολύ μεγαλύτερα πράγματα.

Ο μανδύας έχει πάχος μόλις 80 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου) και μπορεί να εξαφανίσει αντικείμενα με μέγεθος μερικών βιολογικών κυττάρων και διαστάσεις 36 επί 36 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Η επιφάνειά του μανδύα, που αποτελείται από νανο-αντένες χρυσού, έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία (μετα-υλικό), προκειμένου να αποδιώχνει από πάνω του τα κύματα του φωτός και έτσι το αντικείμενο να μην γίνεται ορατό στον παρατηρητή.

Ο Ζανγκ, ο οποίος θεωρείται αυθεντία διεθνώς στις τεχνητές νανοδομές δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που ένα τρισδιάστατο αντικείμενο οποιουδήποτε σχήματος έχει εξαφανιστεί από το ορατό φως».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top