Ποιο γάλα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Ο διατροφολόγος Κώστας Χαρή απαντά

Γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή αγελαδινό;

Όταν είμασταν παιδιά ξέραμε μόνο το φρέσκο αγελαδινό γάλα. Έπειτα προστέθηκε αυτό χωρίς λακτόζη, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες μάθαμε το γάλα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, βρώμης και ρυζιού. Είναι γνωστό πως το γάλα αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου καθώς και πηγή πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ποια είναι όμως η λύση για συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων που δεν μπορεί να το κατανάλωση;

Αυτή είναι η δίαιτα που βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Οι επιλογές μέχρι πρότινος για να συνοδεύσουμε τα δημητριακά ή τον καφέ ήταν αγελαδινό γάλα πλήρες, ημιάπαχο, άπαχο και χωρίς λακτόζη. Για άτομα με διάφορες αλλεργίες και ηθικούς φραγμούς πλέον υπάρχουν υποκατάστατα στο αγελαδινό γάλα φυτικής προελεύσεως όπως αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης, ρυζιού και άλλα.

Η μεγάλη ποικιλία σε είδη γάλακτος μπορεί πολλές φορές να μπερδέψει τον καταναλωτή ως προς το ποιο είναι κατάλληλο για αυτόν πέραν από τη γευστική προτίμηση. Όλα αυτά  τα διαφορετικά είδη γάλακτος έχουν και μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όσον αφορά τη θρεπτική αξία.

Το αγελαδινό και το γάλα σόγιας έχουν την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τις περισσότερες θερμίδες και λιπαρά ωστόσο, περιέχει το πλήρες αγελαδινό γάλα και το κατσικίσιο γάλα, γι’αυτό τα άτομα που είναι σε πρόγραμμα περιορισμού θερμίδων ή έχουν υψηλά αποτελέσματα χοληστερόλης θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Από την άλλη, τα φυτικά είδη με επιπρόσθετη ζάχαρη ενώ «λύνουν» το πρόβλημα της αλλεργίας θα πρέπει να περιορίζονται αφού λόγω  της ζάχαρης έχουν αυξημένες θερμίδες και ζάχαρα.

Όσον αφορά τις θερμίδες ανά φλιτζάνι:

- Αγελαδινό πλήρες 150

- Γάλα ρυζιού 120

- Ημιάπαχο αγελαδινό 110

- Σόγια χωρίς ζάχαρη και άπαχο αγελαδινό 80

- Καρύδας χωρίς ζάχαρη 50

- Αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη 40

Το πιο «υπο-αλλεργικό» γάλα είναι αυτό του ρυζιού αφού μπορεί να είναι η επιλογή όταν κάποιος έχει αλλεργίες σε λακτόζη, σόγια και ξηρούς καρπούς. Λόγω όμως της περιεκτικότητα σε αρσένιο από το ρύζι συστήνεται ο περιορισμός του. Στο Ηνωμένο βασίλειο οι συστάσεις είναι τα παιδιά κάτω των 4 χρονών να μην καταναλώνουν γάλα ρυζιού.

Αρκετά από τα υποκατάστατα του αγελαδινού γάλακτος δεν περιέχουν βασικές βιταμίνες όπως Δ, Α και ασβέστιο όμως πλέον συμπληρώνονται αυτές οι βιταμίνες σε αυτά τα είδη γάλακτος. Η πρωτεϊνική αξία αυτών των ειδών όμως είναι αρκετά χαμηλή.

Του διατροφολόγου Κώστα Χαρή 

Επιμέλεια: ΜyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top