Πέτσας: «Ημέρα μνήμης αλλά και δράσης για τη στήριξη των πυρόπληκτων»

Σε ποιες δράσεις θα μοιραστεί το ποσό των 31 εκατ. ευρώ

«Ημέρα μνήμης αλλά και δράσης για τη στήριξη των πυρόπληκτων» χαρακτήρισε τη σημερινή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, έναν χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι δράσεις είναι «η μόνη και πραγματική ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης» που «περιμένουν οι συμπολίτες μας που έχασαν τους οικείους ή που είδαν τις περιούσιες να καταστρέφονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση «ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων».

Μητσοτάκης: Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια στους πληγέντες

Το ποσό αυτό θα δοθεί ως εξής:

Οι πολίτες που βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλαγούν για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ.  

Ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση ειδικού φορέα για την αποκατάσταση περιοχών, όπως το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς, η Κινέτα.

Το νομοσχέδιο για επιτελικό κράτος θα είναι το πρώτο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, θα μπει στις Επιτροπές την Πέμπτη και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις. Θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος με στόχο να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουλίου ή το αργότερο έως την 1η Αυγούστου.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως κανένα κοινωνικό επίδομα δεν πρόκειται να κοπεί και όλα θα χορηγηθούν κανονικά και όπως προβλέπεται.

Σημείωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του αφορολόγητου και πως δε θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό το 2019.

Αναφερόμενος στα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο στις 29 και 30 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. Το πιθανότερο είναι το ταξίδι στο Παρίσι να προηγηθεί εκείνου στο Βερολίνο, αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top