Άδωνις για ΚΥΣΕΑ: Προεκλογικές σκοπιμότητες από Τσίπρα, ντροπή του

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης είχε θέσει θέμα κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία από τον Μάιο

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε πως δεν το πείθεται ότι ο πρωθυπουργός διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα και γύρισε στην Αθήνα «με σκοπό να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό».

ΑΟΖ Κύπρου: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ οι τουρκικές προκλήσεις

«Αυτό που κάνει πετυχαίνει το ακριβώς ανάποδα. Είναι προφανές ότι έγινε στο πλαίσιο της προεκλογικής τακτικής του κ. Τσίπρα. Είναι ντροπή ένας πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους θέματα για λόγους προεκλογικούς. Δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους θέματα να τα χειρίζεται κάποιος με ανευθυνότητα γιατί έχει το μυαλό του στην κάλπη της 7ης Ιουλίου», είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο One Channel.

«Η ΝΔ έχει στείλει μήνυμα εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία ότι είμαστε ενωμένοι. Δε φοβόμαστε, είμαστε ψύχραιμοι, το Διεθνές Δίκαιο είναι μαζί μας και έχουμε συμμάχους», πρόσθεσε.

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης είχε θέσει θέμα κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία από τον Μάιο

Η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπενθύμισε δύο πρόσφατες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου.

«Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Για αυτό και ναι, θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στον Σκάι στις 14 Μαΐου.

«Δεν είναι η δουλειά μου ούτε να κάνω εκτιμήσεις, ούτε να φοβάμαι. Η δουλειά μου είναι να δρω. Έχω πει ξεκάθαρα ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ στον News247 στις 22 Μαΐου.

Μητσοτάκης: Εθνική ενότητα και όχι ανεύθυνη δραματοποίηση

Υπέρ της κατάθεσης από την Ελλάδα και την Κύπρο αιτήματος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα ότι εδώ και μήνες «δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)».

«Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Παράλληλα έκανε λόγο για «ανεύθυνη δραματοποίηση» της κατάστασης με την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. «Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top