Παγκόσμια θλίψη: Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων - Εικόνες και video

Δεν είναι δεδομένη η διάσωση του εμβληματικού ναού

Τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία.

Οι φλόγες ξεπηδούν μέσα από τη Notre Dame. AP Photo/Thibault Camus

Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Δείτε στο video του Associated Press τις εικόνες καταστροφής στον ναό που μετρά 1.000 χρόνια ζωής

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, τη Notre Dame να φλέγεται.

Την ίδια στιγμή, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει με tweet της πως «η ρίψη νερού με εναέρια μέσα προκειμένου να σβηστεί η φωτιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, δεν αποτελεί επιλογή, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση όλου του ναού».

Eκατοντάδες Παριζιάνοι παρακολουθούν αποσβολωμένοι την καταστροφή. AP Photo/Francois Mori

«Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος ματαίωσε το διάγγελμα που επρόκειτο να εκφωνήσει το βράδυ της Δευτέρας και κατευθύνθηκε, μαζί με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει τη Notre Dame. AP Photo/Michel Euler

Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Συγκλονίζουν οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή στον εμβληματικό ναό. AP Photo/Thibault Camus

Φόβοι για ολοκληρωτική καταστροφή του ναού

Παρά την τεράστια κινητοποίηση η διάσωση του ναού δε θεωρείται δεδομένη. «Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με 18 πυροσβεστικές μάνικες, από έξω αλλά και από μέσα, για να προσπαθήσουν να σώσουν αυτό το κτίριο, πράγμα που είναι προς το παρόν δεν είναι δεδομένο» δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Καθώς μιλάμε, η πυρκαγιά δεν έχει περιοριστεί» τόνισε ο στρατηγός Ζαν Κλοντ Γκολέ, διοικητής της πυροσβεστικής του Παρισιού, σχεδόν τρεις ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση στο βόρειο καμπαναριό. Αν αυτό καταρρεύσει, σας αφήσω να φανταστείτε την έκταση της ζημιάς».

Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως ατύχημα.

Κάποιοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Άλλοι παρακολουθούν με βλέμμα κενό τις φλόγες στην Παναγία των Παρισίων.AP Photo/Christophe Ena

«Όλα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας ενώ η πυρκαγιά συνέχιζε το καταστροφικό έργο της.

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

Δεν αποκλείεται η φωτιά να ξεκίνησε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. AP Photo/Thibault Camus

«Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα... Είναι πραγματική τραγωδία» είπε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο σημείο.

Στον καθεδρικό γίνονταν εργασίες συντήρησης, σε ορισμένα τμήματά του υπήρχαν σκαλωσιές ενώ τα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα.

Αποσβολωμένοι Γάλλοι πολίτες παρακολουθούν τη Notre Dame να φλέγεται. AP Photo/Thibault Camus

Παγκόσμια θλίψη για την καταστροφή

Στο πλευρό της Γαλλίας για «την αποκατάσταση της ανεκτίμητης κληρονομιάς» δήλωσε η διευθύντρια της Ουνέσκο. Η Οντρεΐ Αζουλέ τόνισε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Τη λύπη της εξέφρασε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως «αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας».

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», τόνισε με tweet του ο Τραμπ.

«Οι σκέψεις μου είναι με τη Γαλλία και με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που δίνουν μάχη με την τρομαχτική πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων», ήταν το μήνυμα της πρωθυπουργού Μέι.

Μήνυμα συμπαράστασης εξέφρασε και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κάνοντας λόγο για «αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στο Παρίσι σε αυτές τις στιγμές θλίψης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βατικανό που εξέφρασε το «σοκ» και τη «θλίψη» του για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top