Οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα

Η διεξαγωγή τους κράτησε… έξι μήνες

λιθογραφία για την ανακήρυξη Συντάγματος το 1843

 Η διενέργεια των πρώτων εκλογών στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου του  1843 που είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση Συντάγματος. Ο βασιλιάς Όθων  αναγκάστηκε να διορίσει μεταβατική κυβέρνηση, ώστε αυτή να προκηρύξει εκλογές για την σύνταξη Συντάγματος.

Οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της 4ης Μαρτίου 1829, δηλαδή με «καθολική ψηφοφορία του άρρενος πληθυσμού άνω των 25 ετών». Εξελέγησαν 244 πληρεξούσιοι από 92 εκλογικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των αλύτρωτων περιοχών που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821.

Στις 26 Νοεμβρίου 1843 εξελέγη επιτροπή με 21 μέλη για να καταρτίσει σχέδιο Συντάγματος. Το τελικό σχέδιο ψηφίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1844, κυρώθηκε από την Εθνοσυνέλευση και εκδόθηκε από τον Όθωνα  στις 18 Μαρτίου. Με βάση τον εκλογικό νόμο, που καταρτίστηκε στις 18 Μαρτίου 1844, κάθε επαρχία αποτελούσε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια. Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονταν σε κάθε εκλογική περιφέρεια εξαρτιόταν  από τον πληθυσμό της. Επαρχίες πάνω από 10.000 κατοίκους εξέλεγαν ένα βουλευτή, έως 20.000 κατοίκους 2 βουλευτές, έως 30.000 κατοίκους 3 βουλευτές , πάνω από 30.000 κατοίκους εξέλεγαν 4 βουλευτές, Προνομιακά η Ύδρα θα εξέλεγε 3 βουλευτές, οι Σπέτσες 2 βουλευτές και "οι εν Ελλάδι Ψαριανοί" 2 βουλευτές. Επίσης έναν  βουλευτή θα εξέλεγαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Οι εκλογές διήρκεσαν … έξι μήνες, μέσα σε κλίμα βίας και νοθείας, και διενεργήθηκαν από την Κυβέρνηση Μαυροκορδάτου. Οι περισσότερες περιφέρειες τις έκαναν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1844, ενώ άλλες τον Αύγουστο!  

Διεξήχθησαν με το πλειοψηφικό σύστημα σε στενή περιφέρεια. Τα τελικά αποτελέσματα στην κατανομή βουλευτικών εδρών έδωσαν στο Ρωσικό Κόμμα του Ανδρέα Μεταξά 55 έδρες, στο Αγγλικό Κόμμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου 28 και στο Γαλλικό Κόμμα του Ιωάννη Κωλέττη 20. Στις 6 Αυγούστου σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού του Γαλλικού και του Ρωσικού Κόμματος με πρώτο κοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Κωλέττη.  

Η πρώτη εκλεγμένη Βουλή των Ελλήνων συγκροτήθηκε σε σώμα και συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1845. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top