Εργασιακό νομοσχέδιο: Πέρασε με 158 «ναι»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν εκτός από συγκεκριμένες διατάξεις

Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο - ρεπορτάζ Γιώργου Παππού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Με 158 ψήφους υπέρ και 142 ψήφους κατά, υπερψηφίστηκε στη Βουλή επί της αρχής και επί του συνόλου το εργασιακό νομοσχέδιο, το βράδυ της Τετάρτης. Το εργασιακό νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές της κυβέρνησης.

Στιγμιότυπο από στελέχη της κυβέρνησης στην Ολομέλεια, μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου- Eurokinissi

Στιγμιότυπο από στελέχη της κυβέρνησης στην Ολομέλεια, μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου- Eurokinissi

Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα: «Δεν είστε ο Ανδρέας Παπανδρέου»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Ωστόσο, με εξαίρεση το ΚΚΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν σε δύο διεθνείς συμβάσεις και μια κοινοτική οδηγία που αφορούν στη βία στην εργασία και τη σεξουαλική παρενόχληση καθώς και τη γονική άδεια.

Νέο εργασιακό: Τι θα ισχύει για 8ωρο, άδειες, απολύσεις και ψηφιακή κάρτα

Η δυνατότητα ευέλικτων ωραρίων εργασίας, η αύξηση των υπερωριών και οι αλλαγές στις διατάξεις για την προκήρυξη των απεργιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Aπεργία: Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο - Ανοιχτοί οι δρόμοι

Κατά του εργασιακού νομοσχεδίου διαδήλωσαν σήμερα εργαζόμενοι και σωματεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τα βασικά του σημεία 

Το νέο εργασιακό έχει στον πυρήνα του την ευελιξία στα ωράρια, δηλαδή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δυνατότητα 10ωρης εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με αντάλλαγμα 4ήμερο απασχόλησης ή ρεπό.

Αυτό θα γίνεται με πρωτοβουλία του εργαζόμενου, δηλαδή με ατομική σύμβαση. Η κριτική της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων είναι ότι υπάρχει κίνδυνος καταχρηστικής συμπεριφοράς από εργοδότες. 

Ως ασφαλιστική δικλείδα σε τέτοιες περιπτώσεις, θα λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία θα φαίνεται το πότε και πόσο δουλεύουμε. Όσο για τις υπερωρίες, αυξάνονται σε 150 ώρες το χρόνο. 

Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια, κατά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου- Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια, κατά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου- Eurokinissi

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στις απολύσεις

Διευρύνεται η προστασία των εργαζόμενων από άκυρες απολύσεις, ενώ αυξάνεται η αποζημίωση  για τους εργατοτεχνίτες και εξισώνεται με εκείνη των υπαλλήλων (ισοδυναμεί με μισθούς έως και 12 μηνών).

Προβλέπεται απαγόρευση απόλυσης εάν ο εργαζόμενος ασκήσει κάποιο δικαίωμά του, όπως η λήψη άδειας ή η αποσύνδεση μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας στην τηλεργασία. Σε μια τέτοια περίπτωση, μετά από δικαστική απόφαση, αντί για επαναπρόσληψη, ο εργαζόμενος θα μπορεί να λάβει έως και τριπλάσια αποζημίωση, από αυτή που θα δικαιούταν.

Άδεια πατρότητας και lifting στον συνδικαλιστικό νόμο

Ριζικό lifting γίνεται στον συνδικαλιστικό νόμο. Απαγορεύεται η επαναπροκήρυξη παράνομης απεργίας, προβλέπεται αστική ευθύνη συνδικαλιστών για παράνομες πράξεις, οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να έχουν 33% προσωπικό ασφαλείας, ενώ τα συνδικάτα θα παίρνουν αποφάσεις υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία για να διασφαλίζεται η πλειοψηφία. 

Το νέο εργασιακό στηρίζει την οικογένεια, προβλέποντας άδεια πατρότητας 14 ημερών αλλά και άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα, με 2μηνη επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top