Χωροταξικό «έμφραγμα» στη Βουλή λόγω κορωνοϊού   

Αλλαγή αιθουσών για τις επιτροπές

Βουλή πλεξιγκλας για κορωνοϊό

Χωροταξικό «έμφραγμα»  προκαλεί στη Βουλή το ιατρικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται και στο Κοινοβούλιο. Η σύσταση των επιστημόνων για παρουσία ενός ατόμου ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα καθώς αυτομάτως σήμαινε ότι οι μικρές αίθουσες (150,151 και 223) δεν μπορούσαν πλέον να φιλοξενήσουν καμία συνεδρίαση επιτροπής καθώς το επιτρεπόμενο όριο ατόμων δεν ξεπερνούσε τα δέκα. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το έργο των επιτροπών να έχει ατονήσει καθώς όλες οι συνεδριάσεις γίνονταν μόνο στην αίθουσα Γερουσίας ή στην Ολομέλεια. Με δεδομένο μάλιστα ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία πυκνώσει το έργο της είχε επί της ουσίας κάνει κατάληψη στη Γερουσία δεν υπήρχε διαθέσιμη παρά μόνο μία αίθουσα για περίπου είκοσι επιτροπές. 

Πρωτόγνωρες εικόνες στη Βουλή με μάσκες, γάντια και πλεξιγκλάς

Η Βουλή βρήκε τη λύση στην αλλαγή χρήσης αιθουσών. Το αποτέλεσμα αναμένεται εντυπωσιακό καθώς η πρώτη αίθουσα η οποία αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε αίθουσα συνεδρίασης επιτροπών είναι η ιστορική αίθουσα Τροπαίων στον πρώτο όροφο του κτηρίου. Η αίθουσα, η οποία ήταν ο προθάλαμος της αίθουσας του θρόνου επί ανακτόρων συνολικού εμβαδού 210 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 21 άτομα ενώ οι σχετικές εργασίες με τη μεταφορά των εκθεμάτων που φιλοξενούνταν εκεί και την τοποθέτηση γραφείων και οπτικοακουστικής υποδομής άρχισαν από νωρίς σήμερα το πρωί. 

Eιδικό προστατευτικό τζάμι - «ασπίδα» στο βήμα της Βουλής! 

Η αίθουσα Τροπαίων αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές αλλά και όμορφες αίθουσες του Κοινοβουλίου. Τo 1836 ο Λουδοβίκος Α ́ έδωσε εντολή  εντολή στον γλύπτη Λούντβιχ Μίχελ φον Σβαντάλερ να ετοιμάσει σχέδια για τη ζωφόρο της Aίθουσας Τροπαίων (σημερινή Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου) εμπνευσμένα από τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων, ενώ το  έργο ολοκληρώθηκε  το 1843  από τους Γερμανούς ζωγράφους Κλαούντιους φον Σράουντολφ , Ούλριχ Χάλμπράιτερ , Γιόζεφ Κράντσμπεργκερ, Τόμας Γκούγκενμπέργκερ, Φραντς Γιόζεφ Βουρμ και Γιόζεφ Σέρερ, ενώ συνεργάστηκαν οι  αδελφοί Φίλιππος και Γεώργιος Μαργαρίτης. 

Στην ίδια αίθουσα στις 9 Ιουλίου 1961 υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) ενώ  στις  9 Ιουνίου 1975, λίγους μήνες μετά την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση υπογράφηκε εκεί το Σύνταγμα της Χώρας  υπογράφεται στην Αίθουσα Τροπαίων από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλο, τον Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top