Μπορέλ: Να σταλούν στρατιώτες από χώρες της ΕΕ στη Λιβύη για την ανακωχή

Τι δήλωσε στο Der Spiegel – Βολές στη Τουρκία για την εμπλοκή της

EE σημαίες

Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. 

«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o oποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», όπως είπε.

Δένδιας: Τι είπε στην πρώτη συνάντηση με τον Χαφτάρ στην Αθήνα

Ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε μεν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εχθρικών μερών στη Λιβύη. Αυτή είναι μια δυνητικά καλή είδηση για τον λαό της Λιβύης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η επιβεβαίωση της μεγάλης επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι σημαντικό η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ.

Το ενδεχόμενο ελληνικής συμμετοχής 

Να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής συμμετοχής στο επίπεδο παρατηρητών για την επιτήρηση της εκεχειρίας, εφόσον αυτή συμφωνηθεί, όπως και στην επιχείρηση της EE Sophia για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Χαφτάρ σε Μητσοτάκη: Άκυρα τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με δυνάμεις που απαιτούνται για να υπάρξει ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στις ευρωπαϊκές αποστολές για την τήρηση της ανακωχής, ενώ κάλεσε τη Γερμανία, αφού δε θα είναι παρούσα η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, να αποτελέσει το θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης, όπως διατυπώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία ήταν σαφής και ήταν κατά του μνημονίου Λιβύης - Τουρκίας.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top