Αναθεώρηση Συντάγματος: Κόντρα για τον ΠτΔ πριν καν αρχίσει η Επιτροπή

Την Παρασκευή η πρώτη συνεδρίαση - Ποιοι βουλευτές απαρτίζουν την Επιτροπή

Η προθεσμία που θα έχει η Επιτροπή, η οποία στην πρώτη συνεδρίαση θα εκλέξει το διακομματικό προεδρείο της, για να ολοκληρώσει το έργο της θα είναι ένας μήνας, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου 2019.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υποβάλλει τη σχετική έκθεση, που θα έχει συντάξει, ώστε να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες αναθεώρησης στην Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ζήτησε να δοθεί περιθώριο δύο μηνών, με τη Νέα Δημοκρατία να απαντά με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της, Σπήλιο Λιβανό, πως εάν χρειαστεί περισσότερος χρόνος, «εύλογα θα δοθεί».

Η απόφαση για την προθεσμία ενός μήνας ελήφθη κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, να τονίζει πως ενδεχομένως στην πορεία να δοθεί ένα περιθώριο, στην περίπτωση που η Επιτροπή δεν περατώσει το έργο της σε έναν μήνα.

Διαφωνία για τις 151 ψήφους στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο κ. Τζανακόπουλος συνέδεσε την προθεσμία ενός μήνα με ενδεχόμενη κυβερνητική μεθόδευση για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δεν ξέρω αν όλα αυτά σχετίζονται με διάφορους τακτικισμούς, που θέλει η κυβέρνηση να μεθοδεύσει, σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαβάζουμε τοποθετήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, δεν αλλάζει την άποψή της η πλειοψηφία, σε σχέση με το γεγονός ότι θα προτείνει να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο με 151 ψήφους, χωρίς να μεσολαβούν εκλογές. Πράγμα που, κατά τη γνώμη μας, είναι μια καίρια αντιθεσμική πολιτική συμπεριφορά που οδηγεί σε μια κατάσταση νομική στο εσωτερικό του Συντάγματος που προκαλεί εύλογες ανησυχίες», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Λιβανός, απάντησε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεχή προσκόμματα: «Καλό είναι τρέξουμε. Η κοινωνία ζητάει από εμάς ταχύτητα και πρέπει να ανταποκριθούμε. Η προηγούμενη Βουλή είχε συμφωνήσει ότι πρέπει να αλλάξει η εργαλειοποίηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μπορεί απρόσκοπτα να ολοκληρώνεται ο εκλογικός κύκλος. Το είχε επαναλάβει πολλές φορές ο κ. Τσίπρας. Σήμερα, ο κ. Τζανακόπουλος έρχεται να μας πει ότι αυτό δεν είναι η καλύτερη διαδικασία».

Ο Λοβέρδος και η… ασίστ του Σπανούλη

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι ο ένας μήνας δεν αρκεί για τη διατύπωση των άρθρων προς αναθεώρηση: «Καταλαμβάνω ότι μέσα στις προς αναθεώρηση διατάξεις υπάρχει και η διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ίσως οι αλλαγές εκεί, με την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μόνο θέμα της σημερινής πλειοψηφίας αλλά και ο ένας μήνας είναι πολύ βραχύς».

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την ψήφο τους στην προηγούμενη Βουλή «έδωσαν ασίστ - ούτε ο Σπανούλης δε δίνει τέτοιες - για να τα κάνουν όλα μόνη της. Και τώρα διαμαρτύρεται πως θα το κάνει; Εμείς τότε λέγαμε ότι συμφωνούμε με την αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά τονίζαμε να μη δώσετε εξουσιοδότηση στο πρώτο κόμμα της επόμενης Βουλής να τα κάνει όλα μόνο του».

«Απ΄ ό,τι κατάλαβα το πρόβλημα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πρόβλημα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι ανεπίτρεπτο να μπερδεύεται ο θεσμός με την αναθεώρηση του Συντάγματος», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να γίνει σοβαρή συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ποιοι βουλευτές είναι μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας οι βουλευτές: Βολουδάκης Μανούσος – Κωνσταντίνος, Γιαννάκου Μαριέττα, Δαβάκης Αθανάσιος, Δερμεντζόπουλος Χρήστος, Καλογιάννης Σταύρος, Καρασμάνης Γεώργιος, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Κελέτσης Σταύρος, Κώτσηρας Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Μακρή Ζωή, Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα), Μπούγας Ιωάννης, Οικονόμου Βασίλειος, Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη, Πλεύρης Αθανάσιος, Ράπτη Ζωή, Ρουσόπουλος Θεόδωρος, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Ταραντίλης Χρήστος, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Τραγάκης Ιωάννης, Υψηλάντης Βασίλειος – Νικόλαος

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) οι βουλευτές : Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αχτσιόγλου Ευτυχία, Βίτσας Δημήτριος, Δραγασάκης Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Κατρούγκαλος Γεώργιος, Λάππας Σπυρίδων, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα), Παπαηλιού Γεώργιος, Ραγκούσης Ιωάννης, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζανακόπουλος Δημήτριος

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) οι βουλευτές: Καμίνης Γεώργιος, Λοβέρδος Ανδρέας, Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ): Γκιόκας Ιωάννης, Δελής Ιωάννης

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χήτας Κωνσταντίνος

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΜέΡΑ25: Αδαμοπούλου Αγγελική

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top