Γιώργος Μπρούλιας: «Η Αθήνα συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται»

Για τους επόμενους μήνες θα είναι δήμαρχος της Αθήνας.

Γιώργος Μπρούλιας

Για τους επόμενους μήνες θα είναι δήμαρχος της Αθήνας. Ο Γιώργος Μπρούλιας ωστόσο ζητάει την ψήφο των Αθηναίων για να επανεκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και να συνεχίσει την προσπάθεια για μια Αθήνα ανθρώπινη

Η Αθήνα είναι μια πόλη προβλημάτων ή μια πόλη ευκαιριών ; 

Η Αθήνα σήμερα δεν είναι η ίδια πόλη που παραλάβαμε το 2010. Μετά από πολλή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια, η πρωτεύουσα σήμερα είναι μια πόλη ανοιχτή και αλληλέγγυα, μία πόλη που στέκεται πια σε γερές βάσεις. Μια πόλη οικονομικά ισχυρή,  ικανή να στηρίζει 30.000 συμπολίτες μας, με συμμετοχή στα μεγαλύτερα δίκτυα, με τουρισμό που κάθε χρόνο πάει όλο και καλύτερα, που καινοτομεί κι αυτό το αποδεικνύει η μεγάλη διάκριση που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018».

Βεβαίως, δεν μπορούμε να πούμε ότι η Αθήνα δεν έχει και πολλά προβλήματα. Είναι μία μεγάλη πόλη με 3.000 οικοδομικά τετράγωνα, 6.000 δρομους, με κτίρια και υποδομές που προδίδουν τα χρόνια της και με μία οικονομική κρίση που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της.
Για εμένα, όμως, αυτό που κάνει την Αθήνα να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είναι οι έντονες αντιθέσεις, αλλά κυρίως οι συνθέσεις της και οι άνθρωποί της. Με αυτό στο μυαλό, τα τελευταία 9 χρόνια σχεδιάσαμε δράσεις και προγράμματα που ενθάρρυναν τη συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτών στη λειτουργία της ίδιας της πόλης. Είδαμε πρωτοβουλίες που στέφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που μαρτυρά ότι η Αθήνα είναι μια πόλη ευκαιριών, αρκεί να υπάρχει σχεδιασμός και όραμα.

Ποιο επιχείρημα θα πείσει τον δημότη να ψηφίσει τον συνδυασμό που συμμετέχετε; 

Ο Παύλος Γερουλάνος σκοπεύει να πραγματοποιήσει αυτό που δηλώνει το  ίδιο το όνομα της παράταξής μας "ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ". Να καλέσει τους δημότες να συμμετάσχουν άμεσα και έμμεσα όχι μόνο στον διάλογο αλλά και στις λύσεις που αφορούν την πόλη και την καθημερινότητα όλων μας. Μέσα από τα Συμβούλια Γειτονιάς, οι δημότες θα μπορούν να συμμετέχουν στην ιεράρχηση των αναγκών, να ενημερώνονται για την πορεία των εργασιών, να βλέπουν τη γειτονιά  τους να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, και με τη δική τους πολύτιμη συνεισφορά.

Τι θα κρατούσατε από την Αθήνα γιατι συνήθως ακούμε μόνο τι θα αλλάζαμε στην Αθήνα;

Θα προστάτευα και θα ενίσχυα, με κάθε μέσο, τις κοινωνικες δομες του Δήμου Αθηναίων, το σημαντικό έργο που έχουμε καταφέρει ως δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια. Τις δράσεις φροντίδας και στεγασης που προσφέρει το ΚΥΑΔΑ. Επισης, θα κρατούσα τις δρασεις και δομες που αφορούν στην ενεργώ συμμετοχή των πολιτών στην διακυβέρνηση της Αθήνας όπως το «συνΑθηνα» και τα Ανοιχτά Σχολεία . Γιατί μόνο έτσι μία πόλη μπορεί να προχωρήσει μπροστά, να δημιουργήσει, να διατηρήσει την προσωπικότητά της, αλλά και να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που θα την κάνουν ακόμα πιο όμορφη, πιο ανοιχτή, πιο φιλόξενη.

Πόσο εύκολος είναι ο καθαρισμός μιας πόλης όπως η Αθήνα ; 
 
Είναι μια συνεχής και άνιση μάχη που απαιτεί ολοκληρωμένο συντονισμό και σχέδιο. Ο Δήμος γίνεται καθημερινά αποδέκτης αρνητικών σχολίων και παραπόνων ακόμα και για θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως είναι η καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, εγκαταλελειμμένων κτηρίων από τους ιδιοκτήτες κ.α. Οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργία του δήμου να διατηρούν καθαρή μια πρωτεύουσα που έχει 11.500 σημεία αποκομιδής απορριμμάτων, είναι υπεράνθρωπες. Η καθαριότητα στην Αθήνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. 'Ολοι θέλουμε η εικόνα της πόλης να καλυτερεύσει, χωρίς να είμαστε πάντα διατεθειμένοι να αλλάξουμε εμείς τις συνήθεις μας. Είμαι αισιόδοξος, όμως, γιατί θέσαμε τις βάσεις για την αποδοτικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αθήνα. Μέσα από τη δημιουργία του (πρώτου στην Αττική) Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που επιτρέπει τη λειτουργία διπλών δρομολογίων σε γειτονιές της Αθήνας, τη θεσμοθέτηση της αποκομιδής με ραντεβού από κεντρικά σημεία της πόλης, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις - μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων, με έτοιμο σχέδιο για την επέκταση σε κάθε γειτονιά, την πιλοτική εφαρμογή της 'Έξυπνης Αποκομιδής στο Εμπορικό Τρίγωνο, την ανανέωση του εξοπλισμού με νέα οχήματα και κάδους σε όλη την πόλη, την ανανέωση του εξοπλισμού των εργαζομένων της καθαριότητας, την πρόσληψη 450 υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, δείξαμε ότι με πρόγραμμα και σκληρή δουλειά η Αθήνα μπορεί να γίνει η καθαρή πόλη που όλοι θέλουμε.

Αν η πόλη χτιζόταν από την αρχή τι θα προσέχατε; 

Το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, τους ελεύθερους χώρους και χώρους αστικού πρασίνου και άθλησης. Θα προωθούσα το σύστημα του Λονδίνου, όπου κάθε οικοδομικό τετράγωνο έχει και το δικό του μικρό πάρκο αναψυχής. Θα πρόσεχα όλα τα αλληλένδετα μέρη του αστικού συστήματος, το δομημένο περιβάλλον, τη φύση και την αστική μόλυνση. Θα φρόντιζα σίγουρα η ελάχιστη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο να μην είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο, όπως ορίζεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην Αθήνα αντιστοιχούν 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο.

Με τι μετακινείστε στην Αθήνα;

Εξαρτάται από το πρόγραμμα της ημέρας.' Οταν οι "στάσεις" είναι πολλές και μακρινές, το αυτοκίνητο - δυστυχώς - γίνεται μονόδρομος. Διαφορετικά, προτιμώ να μετακινούμαι με τα πόδια. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν περπατάς την πόλη, μπορείς να νιώσεις καλύτερα τον παλμό και τις ανάγκες της. 'Όπως και να ακούσεις τους ανθρώπους της που δεν διστάζουν να μιλήσουν για όσα δυσκολεύουν ή βελτιώνουν την καθημερινότητά μας.

Αγαπημένη περιοχή στο κέντρο;

Σίγουρα δεν είναι μόνο μια. Από την πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, την πλατεία Λυσικράτους στην Πλάκα, την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, όλες είναι αγαπημένες. Η Αθήνα συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται. Ολοένα και περισσότερες περιοχές μετατρέπονται σε "προορισμούς". Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω με τον γιο μου στην εκδήλωση ARTPOLIS, στο Εμπορικό Τρίγωνο του δήμου Αθηναίων. Είναι ένα μεγάλο έργο που έδωσε ξανά ζωή στο κέντρο και αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα του Γ. Καμίνη. Εκεί ένιωσα μεγάλη χαρά, καθώς ο κόσμος μπορεί πλέον να έχει εύκολη πρόσβαση στην περιοχή. Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι, επίσης, μια από τις περιοχές που αγαπάω να επιστρέφω, καθώς πέρασα εκεί τα παιδικά μου χρόνια.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κόσμημα της πόλης αν εξαιρέσουμε την Ακρόπολη ; 
Ο Ναός του Ολυμπίου Διός.

Θέατρο ή σινεμά ; 
 
Και τα δυο, το καθένα για διαφορετική περίσταση.

Ασχολείστε με κάποιο σπορ (αν ναι ποιο) ; 
 
Πηγαίνω γυμναστήριο και όταν μου το επιτρέπει ο χρόνος, παίζω πινγκ-πονγκ με τη γυναίκα μου.

Ποια εποχή θεωρείτε την Αθήνα πιο όμορφη; 

Η Αθήνα είναι όμορφη όλο το χρόνο, είναι η πόλη των 4 εποχών. Αν όμως πρέπει να διαλέξω, δεν μπορώ να συγκρίνω με τίποτα άλλο την 'Άνοιξη στην Αθήνα, με αυτό το ωραίο φως που απλώνεται σε όλη την πόλη και τις νεραντζιές να μας θυμίζουν πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε εδώ.

Αν σας δινόταν η δυνατότητα να γκρεμίσετε ένα κτίριο για να δημιουργηθεί ένα πάρκο ποια περιοχή θα επιλέγατε να γίνει αυτό; 

‘Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Η ανάγκη για δημιουργία χώρων πρασίνου και ελεύθερους χώρους απαιτεί ολοκληρωμένο αστικό σχεδιασμό. Με γνώμονα τις περιοχές που χρειάζονται πράσινους και ελεύθερους χώρους προσπαθήσαμε να αποδώσουμε περισσότερο χώρο στους κατοίκους της πόλης με την ανάπλαση πλατειών όπως η πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, ασκήσαμε έντονες πιέσεις στην Περιφέρεια Αττικής για την προστασία και τον καθαρισμό του Πεδίου του Άρεως και ανακατασκευάσαμε τις πρώτες 27 παιδικές χαρές εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων καη συνεχίζουμε. Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε, θέλω να ελπίζω, και στην επόμενη θητεία.

Του Γιώργου Βότσκαρη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top