Πώς διόρθωσε το BBC το δημοσίευμα για τη «μακεδονική μειονότητα»

«Ύποπτη» δήλωση από Ντιμιτρόφ:Ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων το θέμα

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Σε σημαντικές τροποποιήσεις προχώρησε το BBC στο δημοσίευμά του για την «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Αθήνας.

Το βρετανικό μέσο έχει διορθώσει ένα λάθος που αφορούσε τη συνταγματική αναθεώρηση στο γειτονικό κράτος, με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ συμπεριέλαβε και πληροφορίες για τους σλαβόφωνους Έλληνες.

«Μακεδονική μειονότητα»: Τι απαντά η συντάκτης του άρθρου στο BBC

Μάλιστα, κάνει αναφορά (με ενεργό link) και στην επιστολή που έστειλε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, με την οποία ζήτησε να γίνουν διορθώσεις και χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ανακριβές».

«Επίσημα, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της Ελληνικής Μακεδονίας ως μία γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες. Έγγραφο των αρχών της δεκαετίας του ‘90 αναφέρει ότι “σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής, των οποίων η εθνική συνείδηση δεν ήταν ελληνική, μεταφέρθηκαν σε γειτονικά κράτη” στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Συνεπώς, όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν κατείχαν ελληνική εθνική συνείδηση» αναφέρει πλέον το βρετανικό μέσο.

Επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο στο BBC

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι “Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, κάτι που, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία εικασία για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας», σημειώνει το BBC.

Ντιμιτρόφ: Ίσως είναι θέμα διεθνών υποχρεώσεων

«Και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δε θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης», δήλωσε, εξάλλου, ο Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη στον Σκάι, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η συμφωνία ξεκαθαρίζει πως τα δύο κράτη συμφώνησαν να μην παρεμβαίνουν το ένα στα εσωτερικά του άλλου, ωστόσο έβαλε έναν «επικίνδυνο» αστερίσκο  στη συνέχεια, λέγοντας πως τα ζητήματα που ήγειρε το άρθρο του BBC, πως «ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top