Τρόμος με τους πλειστηριασμούς! Και οι εγγυητές δανείων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν για να μην βγουν στο σφυρί οι περιουσίες τους - Νέα ενημέρωση 21.26

Κάνε το καλό λέει ο λαός και ρίξ’ το στο γιαλό, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό σε πολλές περιπτώσεις. Όπως σε εκείνες των ανθρώπων που μπήκαν εγγυητές απέναντι στις τράπεζες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ότι δανειολήπτες θα αποπληρώσουν τελικά την οφειλή τους και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς για χρέη που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι.

Όπως αναφέρουν στα «Νέα» νομικοί και τραπεζίτες, μεγάλος αριθμός ακινήτων που πλειστηριάζονται σήμερα ή τους επόμενους μήνες, αφορούν περιουσιακά στοιχεία εγγυητών κόκκινων δανειοληπτών.

Εκατοντάδες εγγυητές, κυρίως συγγενικά πρόσωπα ή πρόσωπα που προέρχονται από το στενό περιβάλλον του δανειολήπτη κάθονται πλέον σε αναμμένα κάρβουνα, αφού βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των συμβάσεων που υπογράφονται με τις τράπεζες, οι ίδιοι ευθύνονται για όλο το ποσό που έχουν εγγυηθεί ανεξάρτητα από τον δανειολήπτη.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η εφημερίδα ότι ακόμα κι αν ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο μέσω του νόμου Κατσέλη και εξασφαλίσει μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση, η τράπεζα θα μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει τη ζημιά που θα υποστεί από τους εγγυητές.

Ο εγγυητής δεν προστατεύεται από την απόφαση του δικαστηρίου για τον πρωτοφειλέτη και έτσι θα πρέπει κι εκείνος να κάνει ξεχωριστή αίτηση.

Ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση θα εκδοθεί η απόφαση, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική, ίσως και μη απαλλακτική σε σχέση με εκείνη του κυρίως οφειλέτη.

Τι πρέπει να γνωρίζου οι εγγυητές

Βασικό είναι να γνωρίζουν οι εγγυητές ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις οχλήσεις των τραπεζών διότι διαφορετικά μπορεί να χαρακτηριστούν ως μη συνεργάσιμοι και να μην μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και εάν ο οφειλέτης προσφύγει για να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη ή έχει υπαχθεί στον νόμο, δεν παύουν οι δικές τους υποχρεώσεις καθώς οι πιστωτές διατηρούν δικαιώματα κατά του εγγυητή ακόμα και μετά τη ρύθμιση των χρεών ή την απαλλαγή του οφειλέτη, και μπορούν να αξιώσουν μέρος ή το σύνολο της οφειλής .

Για τον λόγο αυτό οι εγγυητές θα πρέπει να προχωρούν από μόνοι τους σε αναζήτηση των ένδικων μέσων, όπως για παράδειγμα προσφυγή στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη εφόσον πληρούν τους όρους για να προστατέψουν τη δική τους περιουσία ή σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες στο πλαίσιο εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Ανάλογες ευθύνες έχουν σε σχέση με οφειλές και όσοι κληρονόμοι δεν έχουν αποποιηθεί κληρονομιά θανόντος ο οποίος είχε όφειλες. Εάν ο θανών είχε ξεκινήσει τη διαδικασία του νόμου Κατσέλη και πέθανε πριν από τον δικαστικό συμβιβασμό ή πριν από την απόφαση για ρύθμιση των χρεών του προκειμένου να προστατευθούν οι κληρονόμοι από τα χρέη, θα πρέπει να ξεκινήσουν στο όνομά τους και για λογαριασμό τους τη διαδικασία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη. Αντίθετα εάν υπάρχει απόφαση ρύθμισης, τότε αυτή τους καλύπτει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top