CNBC: Δύσκολα θα τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς τους δανειστές

«Η Ευρώπη θέλει να αφήσει την Ελλάδα πίσω της όσο το δυνατόν συντομότερα»

CNBC: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 αλλά οι αμφιβολίες για το εάν η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, παραμένουν» αναφέρει το CNBC σε δημοσίευμά του με τίτλο: «Η Ελλάδα οδεύει πρόσω ολοταχώς στην έξοδο από το πρόγραμμα αλλά οι αμφιβολίες για το μέλλον παραμένουν».

Όπως αναφέρει το διεθνές μέσο, η Ευρώπη θέλει να απαλλαχθεί το συντομότερο από «το μακροβιότερο χρηματοδοτικό της “βάρος”» και επομένως «είναι δύσκολο να δώσει και άλλη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι».

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι θέλει να αφήσει πίσω της την Ελλάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα», σημειώνει ανώτατος αξιωματούχος.

«Μετά τις 20 Αυγούστου 2018, η χώρα δεν θα έχει μια ομάδα από ξένους δανειστές να απαιτούν εκατοντάδες νέες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για χρήματα. Αυτά είναι καλά νέα για την Ελλάδα, την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά ίσως αποδειχθούν βραχυπρόθεσμα» αναφέρει το Bloomberg, εξηγώντας πως ανάμεσα στους δανειστές της Ελλάδας υπάρχει η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής του Centre for European Policy Studies, Daniel Gros, αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ισορροπημένο ισοζύγιο και πρωτογενές πλεόνασμα και έτσι «δεν απαιτείται μεγάλη δράση για να διατηρηθεί το status quo». Ωστόσο, όπως τονίζει, «δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα διαρθρωτικά ζητήματα. Η χώρα συνεχίζει να περνάει όλους τους νόμους και τις ρυθμίσεις που ζητά η Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να βοηθούσε την Ελλάδα αλλά οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

«Όσο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το πρόβλημα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, ο κίνδυνος χρεοκοπίας και Grexit παραμένει» αναφέρει στο CNBC η Maartje Wijffelaars, επικεφαλής οικονομολόγος στο RaboResearch's Global Economics and Markets.

Τέλος, ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, εκφράζει την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να επιτηρούν την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top