Τσίπρας για το Κυπριακό μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Ποτέ δεν είχαμε περισσότερους συμμάχους

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θ. Αθανασίου

Τσίπρας για το Κυπριακό μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Ποτέ δεν είχαμε περισσότερους συμμάχους

Η ΕΕ πρέπει να παίξει στο πλαίσιο του ΟΗΕ ένα σημαντικό ρόλο για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.  

  Ο Πρωθυπουργός,  μιλώντας στον Τύπο και αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στο εσωτερικό του Συμβουλίου, δήλωσε ότι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε στους 27 ηγέτες ότι η επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, αν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπου και εμπλέκεται, τονίζοντας ότι "ποτέ δεν είχαμε περισσότερους συμμάχους στο Κυπριακό".

“Η ίδια η ΕΕ και όχι η Κύπρος δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις”

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές κατά την ομιλία του ότι “η ίδια η ΕΕ και όχι η Κύπρος δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις” και ξεκαθάρισε ότι οφείλει να στηρίξει το δίκαιο αίτημα Ελλάδας και Κύπρου για κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά την παρέμβασή του, όπως είπε, ότι το Κυπριακό είναι ένα κατεξοχήν Ευρωπαϊκό ζήτημα και αφορά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης. Η συνεργασία της ΕΕ με τον ΟΗΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την εξεύρεση λύσης, σημείωσε.

«Η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού»

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την επίλυση του κυπριακού.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι ούτε αισιόδοξος  ούτε απαισιόδοξος για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία. Συμπλήρωσε όμως ότι βλέπει τις εξελίξεις με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα μπροστά.

«Το Κυπριακό είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ελληνοτουρκικό»

Επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ελληνοτουρκικό. Είπε μάλιστα ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά “δεν μπορείς να διαλέγεις μεν τη συγκυρία, μπορείς όμως να διαλέξεις μεθοδολογία, που για μας είναι το διεθνές δίκαιο, εργαλεία και συμμάχους”.

Σε αγαστή συνεργασία”, είπε, “με τον Κύπριο Πρόεδρο, προσπαθούμε να εντείνουμε τα θετικά και να αμβλύνουμε τα αρνητικά στα στοιχεία της συγκυρίας”. Στα θετικά συμπεριέλαβε μάλιστα το γεγονός ότι δύο ηγέτες επιθυμούν τη λύση.

Εξήγησε δε, ότι η Ευρώπη θα επηρεαστεί άμεσα από το αποτέλεσμα των συζητήσεων και κανείς στην ΕΕ δεν θέλει στο τραπέζι έναν ηγέτη που θα είναι υπό ομηρία, λόγω της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων, ή τη δυνητική παρέμβαση μιας τρίτης χώρας (εγγυήσεις).

“Επιπτώσεις θα υπάρχουν και αν δεν τα καταφέρουμε”

“Επιπτώσεις θα υπάρχουν και αν δεν τα καταφέρουμε”, τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Θ.  Αθανασίου για τις θέσεις που εξέφρασαν οι ομόλογοί του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι “υπήρξε πλήρης κατανόηση των Κυπριακών θέσεων, στο θέμα του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικού στρατού”.

“Ποτέ δεν είχαμε περισσότερους συμμάχους”, είπε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση είναι μεν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τα κράτη μέλη ξεχωριστά έχουν θέση και γνώση.

Τέλος σε σχέση με τον έγγραφο του ειδικού απεσταλμένου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε επί μακρόν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Δεν θα προβώ σε κρίσεις επί ζητημάτων που είναι ανοιχτά στο τραπέζι”, ανέφερε. “Η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή να αντιδράσει βεβιασμένα”, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι “δεν πρέπει να μας ανησυχεί ότι κάποιες κινήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα στη διαπραγματευτική μας γραμμή”.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top