«Νein» και από Βερολίνο: «Καμία ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα δεν ετοιμάζεται»

Διαψεύδει το δημοσίευμα της Handelsblatt- Από το 2018 και… βλέπουμε

«Νein» και από Βερολίνο

Το δημοσίευμα της «Handelsblatt» το οποίο ανέφερε πως οι θεσμοί ετοιμάζουν κοινή πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, έσπευσε να διαψεύσει το Βερολίνο, τονίζοντας πως αν συμβεί αυτό θα γίνει από το 2018 και…ΑΝ!

Με ανακοίνωση του, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος» και υπογράμισε:

«Αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «HANDELSBLATT»

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά των δανείων από τον ESM που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, αν και εξετάζονται και άλλες επιλογές.Μεταξύ αυτών, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα αλλά και η επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.

Σημείο κλειδί στην πρόταση είναι η αγορά από τον ESM 13 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τα οποία θα είναι ανεξόφλητα από το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειασθούν. 

Ο ESM υπολογίζεται ότι θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τα δάνεια αυτά, προσφέροντας παράλληλα σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με αυτήν την προοπτική καθώς το Βερολίνο θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά μία απόφαση δεν θα ληφθεί έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους. 

Βάσει του δημοσιεύματος, βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους, με τον ESM να αγοράζει δάνεια ύψους 13 δισ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας αναξιοποίητα κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, βοηθώντας σημαντικά την Αθήνα, κατά τη γερμανική εφημερίδα


«ΟΧΙ» ΣΕ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ESM: «Δεν βλέπουμε ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος»

Εν τω μεταξύ όπως σας έχει ήδη μεταδώσει το star.gr, ενόψει των συζητήσεων που στοχεύουν στην διευθέτηση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤπροκειμένου να συμφωνηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος, στο πλαίσιο της «συνολικής συμφωνίας» Ελλάδας – δανειστών, ο εκπρόσωπος τύπου του ESM, Wolfgang Proissl  έστειλε το μήνυμα ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα».

Αφορμή για τη δήλωση αποτέλεσε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια» το οποίο ο εκπρόσωπος του ESM διέψευσε.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας της Φρανκφούρτης σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της,  αναφερόταν σε ανακοίνωση του ESM, κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για «σχετικές ελαφρύνσεις».

O B. Proissl διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ σημειώνοντας: «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα'».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ESM αναφέρει:

«Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα. Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπουργοί  Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς,  μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις ('κούρεμα χρέους')».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top