Νέος ΚΟΦΤΗΣ για το κλείσιμο της αξιολόγησης- Τι συζητάει η κυβέρνηση για μετά το 2018

Μείωση αφορολόγητου, αύξηση ΦΠΑ, περικοπή συντάξεων και νέους φόρους προβλέπει ο κόφτης

Για την διάθεση της κυβέρνησης να συζητήσει επί ενός «μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων», προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μίλησε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς όπως λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αν η κατάσταση συρθεί μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και αρχίζουν οι εκλογικές διαδικασίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανοίγει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Μάλιστα, αν φύγει και το ΔΝΤ, θα έχει αφήσει πίσω του μια μεγάλη τρύπα κι ένα καινούργιο πακέτο συμφωνίας.

Τα σενάρια για το τι είδους περικοπές θα περιλαμβάνει ο κόφτης είναι αρκετά. Μερικά από αυτά είναι η αυτόματη μείωση συντάξεων (παλαιών) με την μείωση ή την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η μείωση των δαπανών του Δημοσίου μέσω μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση φορολογικών εσόδων μέσω μείωσης του αφορολόγητου (το σενάριο της μείωσης στα 7.000 ευρώ σημαίνει επιπλέον φόρο 400 ευρώ για όλους, ενώ ο επιπλέον φόρος εκτινάσσεται στα 800 ευρώ με αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ), η αύξηση φορολογικών εσόδων μέσω κατάργησης των φοροαπαλλαγών, ή αύξηση φορολογικών εσόδων μέσω αύξησης του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ κατά τουλάχιστον μια μονάδα.

Σημειώνεται ότι ο κ.Τζανακόπουλος, επισήμανε ότι η υποχώρηση είναι ένα υποθετικό σενάριο καθώς δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο μόνος τρόπος να κλείσει η αξιολόγηση είναι χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018. Το μόνο πράγμα που είναι διατεθειμένη να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος όμως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί γιατί τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν το επιβάλλουν» και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο δικός μας συμβιβασμός ώστε να οδηγηθούμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top